Tajomstvo “bajglí” odišlo s Wendlerovcami

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na Špitálskej ulici na mieste, kde je dnes Pizza restaurant, sa nachádzala cukráreň Juraj Strieborný. Patrila do bežnej kategórie cukrární. Dielňu mala vo dvore, kde bola aj predajňa a čiastočne sa špecializovala na plundrové pečivo a bežné cukrárenské výrobky.

Oproti kaviarni Astorka na Suchom Mýte zas sídlila cukráreň Johann Speerll. Dnes je tu križovatka na Župnom námestí vedľa hotela Forum. Dielňa bola v uzučkom dvore budovy vedľa predajne a práve do tohto dvora padla letecká bomba počas náletu na Bratislavu 16. júna 1944. Budova bola úplne zničená a nikdy viac ju už nepostavili. V tejto zbombardovanej cukrárni zahynul počas náletu aj môj spolužiak a kamarát Müller.

Ďalšia cukráreň Silvester Orth bola neďaleko kaviarne Štefánka na Štefánikovej ulici. Dnes je tu Ústav mikrobiológie SAV oproti Prezidentskému palácu. Majiteľ bol špecialista na ozdobné a výstavné diela z cukrárskeho remesla a bol externým učiteľom na odbornej cukrárskej učňovskej škole. Dielňu mal až v hornej časti Štefánikovej ulice a svoje výrobky musel prenášať do predajne dopravným prostriedkom.

Cukráreň a pekáreň Bratia Wendler bola ďalšou cukrárňou, ktorá sa nachádzala na Štefánikovej ulici v miestach oproti Bernému úradu. Stará budova bola zbúraná a dnes je tam sídlo pobočky Tatra banky. Táto cukráreň bola niekedy známa výrobou bratislavských makových a orechových rožkov - „bajglí”, ktoré boli dodávané ako úplne čerstvé až do Ameriky, resp. si zachovali svoju vláčnosť a čerstvosť ešte dlho po vyrobení. Tajomstvo prípravy cesta a náplne si zobrali Wendlerovci do hrobu a nikto ich doteraz nevie nahradiť.

Na Gunduličovej ulici mala výrobňu cukráreň Ondrej Cupák. Predajňa bola na Hviezdoslavovom námestí v blízkosti Meštianskeho pivovaru, dnes je tu kaviareň Korzo. Majiteľ bol známy nitriansky rodák a špecializoval sa na výrobu orientálnych cukroviniek, kokosovej salámy, umeleckého zdobenia perníkov a tureckého medu. Bol aj známym vystavovateľom umeleckých cukrárskych výrobkov.

Na Kollárovom námestí dnes už v zbúranej lokalite oproti divadlu Nová scéna a kaviarni Olympia bola predajňa cukrárne Pavel Ivanitsch. Dnes je na jej mieste parkovisko. Dielňa bola na Valonskej, potom Slovanskej ulici. Táto časť je dnes tiež zbúraná a a tomto mieste sú teraz budovy Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity. Táto výrobňa sa špecializovala na sezónne druhy výroby a okrem bežných cukrárskych zákuskov sa tu vyrábali rôzne druhy veľkonočných vajíčok, kuriatok a zajačikov, čo patrilo k tradíciám jarných sviatkov a k sezónnej výrobe vianočného snehového pečiva a tradičných saloniek.

Cukráreň Karol Prutzer sa nachádzala na rohu Radlinského a Vazovovej ulice tam, kde je dnes predajňa Lotus jeans. Výrobňa bola umiestnená vo dvore a náplň jej výrobnej činnosti nepresahoval rámec bežnej výroby. Jej sortiment však bol čiastočne závislý od pomerne veľkého počtu vinárskych viech, ktoré boli v okolí Vazovovej, Kutlíkovej, Valónskej a čiastočne aj Radlinskej ulice, a preto boli zameraní na výrobu slaných listových tyčiniek, slaných oškvarkových pagáčikov a slaných keksov k vínu.

Štefan Behúň
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?