Tajomstvo “bajglí” odišlo s Wendlerovcami
Na Špitálskej ulici na mieste, kde je dnes Pizza restaurant, sa nachádzala cukráreň Juraj Strieborný. Patrila do bežnej kategórie cukrární. Dielňu mala vo dvore, kde bola aj predajňa a čiastočne sa špecializovala na plundrové pečivo a bežné cukrárenské výrobky.
Oproti kaviarni Astorka na Suchom Mýte zas sídlila cukráreň Johann Speerll. Dnes je tu križovatka na Župnom námestí vedľa hotela Forum. Dielňa bola v uzučkom dvore budovy vedľa predajne a práve do tohto dvora padla letecká bomba počas náletu na Bratislavu 16. júna 1944. Budova bola úplne zničená a nikdy viac ju už nepostavili. V tejto zbombardovanej cukrárni zahynul počas náletu aj môj spolužiak a kamarát Müller.
Ďalšia cukráreň Silvester Orth bola neďaleko kaviarne Štefánka na Štefánikovej ulici. Dnes je tu Ústav mikrobiológie SAV oproti Prezidentskému palácu. Majiteľ bol špecialista na ozdobné a výstavné diela z cukrárskeho remesla a bol externým učiteľom na odbornej cukrárskej učňovskej škole. Dielňu mal až v hornej časti Štefánikovej ulice a svoje výrobky musel prenášať do predajne dopravným prostriedkom.
Cukráreň a pekáreň Bratia Wendler bola ďalšou cukrárňou, ktorá sa nachádzala na Štefánikovej ulici v miestach oproti Bernému úradu. Stará budova bola zbúraná a dnes je tam sídlo pobočky Tatra banky. Táto cukráreň bola niekedy známa výrobou bratislavských makových a orechových rožkov - „bajglí”, ktoré boli dodávané ako úplne čerstvé až do Ameriky, resp. si zachovali svoju vláčnosť a čerstvosť ešte dlho po vyrobení. Tajomstvo prípravy cesta a náplne si zobrali Wendlerovci do hrobu a nikto ich doteraz nevie nahradiť.
Na Gunduličovej ulici mala výrobňu cukráreň Ondrej Cupák. Predajňa bola na Hviezdoslavovom námestí v blízkosti Meštianskeho pivovaru, dnes je tu kaviareň Korzo. Majiteľ bol známy nitriansky rodák a špecializoval sa na výrobu orientálnych cukroviniek, kokosovej salámy, umeleckého zdobenia perníkov a tureckého medu. Bol aj známym vystavovateľom umeleckých cukrárskych výrobkov.
Na Kollárovom námestí dnes už v zbúranej lokalite oproti divadlu Nová scéna a kaviarni Olympia bola predajňa cukrárne Pavel Ivanitsch. Dnes je na jej mieste parkovisko. Dielňa bola na Valonskej, potom Slovanskej ulici. Táto časť je dnes tiež zbúraná a a tomto mieste sú teraz budovy Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity. Táto výrobňa sa špecializovala na sezónne druhy výroby a okrem bežných cukrárskych zákuskov sa tu vyrábali rôzne druhy veľkonočných vajíčok, kuriatok a zajačikov, čo patrilo k tradíciám jarných sviatkov a k sezónnej výrobe vianočného snehového pečiva a tradičných saloniek.
Cukráreň Karol Prutzer sa nachádzala na rohu Radlinského a Vazovovej ulice tam, kde je dnes predajňa Lotus jeans. Výrobňa bola umiestnená vo dvore a náplň jej výrobnej činnosti nepresahoval rámec bežnej výroby. Jej sortiment však bol čiastočne závislý od pomerne veľkého počtu vinárskych viech, ktoré boli v okolí Vazovovej, Kutlíkovej, Valónskej a čiastočne aj Radlinskej ulice, a preto boli zameraní na výrobu slaných listových tyčiniek, slaných oškvarkových pagáčikov a slaných keksov k vínu.
Štefan Behúň
(Pokračovanie nabudúce)