Archeologický výskum v areáli NKP Rusovce odhalil aj základy zbúraného kaštieľa

24.8.2018
0
Archeologický výskum v areáli NKP Rusovce

Zdroj: Úrad vlády

Páčil sa vám článok?

Pôdorysy zahĺbených sídliskových objektov z doby bronzovej, rímskej či novoveku, odhalené základy pôvodného kaštieľa, ale tiež úlomky keramických nádob a kostry zvierat. Aj to sú aktuálne nálezy v rámci archeologického prieskumu v areáli NKP Rusovce v Bratislave.

"Pre archeológa sú všetky nálezy pri archeologickom prieskume historicky bohatého miesta, ktorým Rusovce bezpochyby sú, dôležité. Veľmi ma nadchlo, že sme v priestore pred kaštieľom na mieste bývalej fontány objavili základy pôvodného kaštieľa, ktorý tam stál cca od 16. - 17. storočia," podotkol archeológ Erik Hrnčiarik s tým, že o existencii pôvodného kaštieľa síce vedeli, avšak lokalizovať sa ho podarilo až teraz.

Zdroj: Úrad vlády

Z pôvodného, neskôr zbúraného kaštieľa, sa zachovali jeho pivnice hlboké niekoľko metrov. "Potešili ma tiež nálezy z rímskej doby - zvyšky rímskych obydlí, úlomky luxusnej keramiky Terra Sigillata, ako aj náboje do praku, ktorými rímski vojaci bojovali proti barbarom," doplnil Hrnčiarik.

Zdroj: Úrad vlády

Archeologický výskum sa v súlade s rozhodnutím Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Bratislava začal v polovici júla a potrvať by mal do konca augusta. Týka sa deviatich sektorov, ktoré boli identifikované prostredníctvom geofyzikálneho prieskumu. Realizuje ho Katedra klasickej archeológie Trnavskej univerzity, pod vedením archeológa Erika Hrnčiarika.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?