Strecha ako na hrade

18.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Palác grófov z rodiny Erdődy na Ventúrskej ulici 1 nepatril donedávna k reprezentačným stavbám nášho mesta. Mnohí stravníci závodnej reštaurácie Dunaj ani netušili, že obedujú v šľachtickom paláci.

Pôvodne stáli na mieste paláca tri meštianske domy, postavené na svahu pod cintorínom svätého Martina ešte v stredoveku. Tie v polovici 18. storočia kúpil gróf Juraj Erdődy a na prelome 60. a 70. rokov pod vedením meštianskeho staviteľa M. Walcha domy prestavali.

Pôvodnú formu strechy paláca nepoznáme, lebo zhorela v roku 1809, keď vznikol požiar v južnej časti mesta od striel, ktoré na mesto vrhala Napoleonova armáda. Palác potom zastrešili provizórnou nízkou strechou. Tú medzi rokmi 1930 a 1940 nahradili nízkym, veľmi nevzhľadným tretím poschodím.

V minulom roku palác generálne opravili, pričom sa podarilo odkryť aj zaujímavé detaily starších stavebných fáz, napríklad gotického prejazdu. Podľa plánov Petra Boudu a Ivana Masára postavili novú strechu so zabudovaným podkrovím. Takú strechu mal palác asi aj na konci 18. storočia. Architekti sa inšpirovali strechami objektu na západnej terase Bratislavského hradu.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?