Prechádzky starým Prešporkom: Ako fungovalo Mestké divadlo?

28.5.2018
0
Mestké divadlo

Zdroj: OZ Bratislavské rožky

Páčil sa vám článok?

Občianske združenie Bratislavské rožky organizuje v rámci cyklu Prechádzky starým Prešporkom ďalšiu zo série prednášok. Tentokrát sa s vami o svoje vedomosti podelí Jana Laslavíková zo Slovenskej akadémie vied, ktorá sa špacializuje práve na hudobnú historiografiu so zameraním na dejiny hudobného divadla v 19. a 20. storočí.

Prednáška, ktorá sa koná zajtra (utorok 29.5. 2018) o 18.00 h vo Faustovej sieni Apponyiho paláca (Radničná ulica) vás oboznámi s históriou Mestského divadla. 

Vznik a vývoj Mestského divadla v Prešporku v rokoch 1886-1920 bol úzko spojený s kultúrnym a sociálnym vývojom mesta. Jeho postavenie spadá do obdobia po Rakúsko-uhorskom vyrovnaní z roku 1867, keď postupne dochádzalo k posilneniu meštianskej vrstvy a jej aktívnej účasti na verejnom živote. Mestské divadlo bolo slávnostne otvorené dňa 22. septembra 1886 a pre stálych návštevníkov pochádzajúcich najmä z radov obyvateľov hovoriacich po nemecky predstavovalo miesto dennej zábavy a dôležitej prezentácie sociálneho statusu. Divadelná budova patrila mestu, ktoré ju prenajímalo divadelným riaditeľom ponúkajúcim predstavenia v nemeckom a maďarskom jazyku. Každý riaditeľ prichádzal so svojim umeleckým súborom, v ktorom účinkovali umelci pochádzajúci z rozličných miest Rakúsko-uhorskej monarchie,“ uvádza v pozvánke na prednášku OZ Bratislavské rožky..

(ms)

Páčil sa vám článok?