FOTO: Bratislavčania by nemali zabudnúť na smutné výročie tragédie z 29.marca 1945

30.3.2018

Zdroj: Vojenské múzeum

Páčil sa vám článok?

Niekoľko dní pred oslobodením Bratislavy v rámci druhej svetovej vojny, ktoré si každoročne pripomíname 4. apríla sa uskutočnil jeden z posledných transportov židovských väzňov cez dnešné územie nášho hlavného mesta. Zahynulo počas neho niekoľko stoviek ľudí a táto tragédia je tak trochu v tieni našej pozornosti a preto si ju nezaškodí pripomenúť...

Pochod smrti sa začal 29. marca 1945 v rakúskom Hainburgu, ktorý bol vtedy podobne ako Engerau, teda Petržalka súčasťou nemeckej ríše. Tesne pred polnocou vyrazili stovky najmä židovských väzňov k nábrežiu Dunaja, kde ich čakal následný transport loďmi po Dunaji do koncentračného tábora Mauthausen. Všetkých, ktorí cestou zomreli alebo ich nemeckí vojaci povraždili, pozvážali na cintorín v Petržalke, kde ich zakopali do masových hrobov.

Po skončení druhej svetovej vojny sa v priebehu mesiacov apríl a máj 1945 našlo v Petržalke až päť takýchto masových hrobov a v nich sa pri následnej exhumácii našlo až 490 mŕtvych tiel. Z celkového počtu obetí sa však podarilo identifikovať iba 49 osôb! Túto obrovskú tragédiu si v uplynulých dňoch pripomenuli aspoň dobovými fotografiami, ktoré boli vystavené v Židovskom múzeu v Bratislave ako aj Vojenskom múzeu, ktoré sa nachádza v bunkri BS-8 na Kopčianskej ulici v Petržalke.

Zdroj: foto Krušinský

​(ars, foto: archív ŽM, Krušinský)

Páčil sa vám článok?