Na Zámočníckej sa narodil Franz Romer

14.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V susedstve domu, ktorý v sebe skrýva Prašnú baštu (a nie Prašnú bránu, ako bolo omylom uvedené v titulku predchádzajúceho príspevku) sa na Zámoč­níc­kej ulici 9 nachádza dom s nevýraznou fasádou, obohatený na prvom poschodí vyčnievajúcim arkierom.

Na jeho mieste, nalepený na mestské hradby, stál menší domček už v stredoveku. Terajší dom postavili okolo miniatúrneho dvorčeka v 16. storočí. V prvej polovici 19. storočia ho prestavali, vtedy dostal aj dnešný kamenný portál. Keď dom dôkladne opravovali v 80. rokoch, zásadne prestavali jeho interiéry a fasádu zjednodušili tak, že okná stratili pôvodné orámovanie.

V dome sa roku 1815 narodil neskorší rímskokatolícky kňaz, historik, archeológ, ktorý zomrel ako kanonik vo Veľkom Varadíne v roku 1889. Bol to Franz Romer, ktorý pri vstupe do cirkevného rádu prijal meno Floridus (nie Florián, ako sa nesprávne uvádza v literatúre). Bol zanietený lokálpatriot, hoci žil ďaleko od svojho rodného mesta, prispel ako zakladajúci člen Uhorskej akadémie vied aj k založeniu bratislavského Mestského múzea, ktorému venoval časť svojej zaujímavej zbierky.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?