Fascinujú vás najstaršie dejiny nášho mesta? V Rusovciach otvárajú novú výstavu

25.9.2017
0

Zdroj: MMBA

Páčil sa vám článok?

Pohrebisko označené ako III v antickej Gerulate je známe bohatou výbavou. Najnovšie výsledky archeologického výskumu z tejto lokality  nájdete na výstave, ktorú sprístupnia od stredy v Múzeu Antická Gerulata v Rusovciach.

Výskum vedený archeologičkou Jaroslavou  Schmidtovou zaznamenal nálezy zo 16 hrobov, ktoré skrývali 26 kusov náramkov i 500 kusov korálikov. V hrobe dieťaťa archeológovia našli  strieborné a bronzové ihlice, kostené náramky. V ďalšom hrobe sa na rukách ženy nachádzali na prstoch štyri prstene. Jeden z nich, pečatný, má gemu s egyptskými božstvami Sarapisom a Isdiou. Neobvyklá bola v pohrebisku prítomnosť nádob germánskeho pôvodu.  Archeológovia sa domnievajú, že ide o znak inej etnickej príslušnosti pochovaných.  Je možné, že ide o pôvod obyvateľov Panónie, ktorí pochádzajú z územia severne od Dunaja. Mince datujú pohrebisko do 4. storočia,“ informovala nás vedúca oddelenia komunikácie Múzea mesta Bratislavy Beáta Husová.

Na pohrebisku objavili aj nepatrné zvyšky textilu, pravdepodobne fragmenty z látky, ktorou boli prikryté telá mŕtvych. Nájdený železný predmet by zase mohol dokazovať existenciu dvojbrvnových krosien či dokonca znalosť tkania tapisérií v rímskej provincii Panónia na území dnešného Slovenska.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?