Vraždy kňazov v Československu a Poľsku: ÚPN pozýva na diskusný večer

18.9.2017
0

Zdroj: Poľský inštitút

Páčil sa vám článok?

Ústav pamäti národa organizuje ďalšiu prednášku a diskusiu pre verejnosť približujúcu našu minulosť počas totality. Najbližšie budú témou politické vraždy kňazov za vlády komunistickej strany v Československu a Poľsku.

Podujatie, ktoré spoluorganizuje Poľský inštitút, sa uskutoční vo štvrtok 21. septembra 2017 o 17.00 hod. v priestoroch Poľského inštitútu na Námestí SNP č. 27 v Bratislave. 

Panelovej diskusie sa zúčastní aj poľský historik  Patryk Pleskot z poľského Inštitútu národnej pamäti, ktorý tiež pôsobí ako mimoriadny profesor na Štátnej vysokej odbornej škole v Osvienčime. Bude hovoriť o prípadoch, keď došlo k vraždám katolíckych kňazov v Poľsku vrátane prípadu  Jerzyho Popiełuszku (na fotografii). Hosťom  diskusného večera bude aj historik Patrik Dubovský z ÚPN.

Poľský katolícky kňaz Popiełuszko získal vďaka svojej kritike komunistického systému široký ohlas a podporu verejnosti. Sledovala ho poľská tajná polícia. V decembri 1983 ho zatkli, k procesu však nedošlo, pretože v júli 1984 bola vyhlásená amnestia.

Večer 19. októbra 1984 sa vracal do Varšavy z omše, keď jeho auto zastavili na ceste traja príslušníci zo 4. správy poľského ministerstva vnútra, ktorá sa zaoberala bojom s katolíckou cirkvou. Tí prezlečení za milicionárov duchovného zbili, spútali a vhodili do kufra auta. Popiełuszkovmu vodičovi Waldemarovi Chrostowskému sa podarilo z auta vyskočiť a utiecť. Vďaka nemu sa verejnosť o únose dozvedela. Kedy Popiełuszko zomrel, nie je známe. Pravdepodobne bol už mŕtvy, keď mu páchatelia priviazali k telu závažie, s ktorým ho potom vhodili do priehrady na rieke Visla pri meste Włocławek. Telo bolo nájdené 30. októbra 1984 v tak zúboženom stave, že ho rodina spoznala len podľa zvláštnych znamení.

(ms)

Páčil sa vám článok?