Na Hviezdoslavovom námestí predávali sudy

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

V archíve prešporskej lekárskej rodiny Gesell-Payerovcov sa zachovala ojedinelá fotografia časti dnešného Hviezdoslavovho námestia pred hotelom Carlton. Fotoaparát bol umiestnený na balkóne domu prvého prešporského profesionálneho fotografa Eduarda Kozicsa (dnes sídlo Veľvyslanectva USA).

Fotograf, pravdepodobne sám Kozics (1829 - 1874), zachytil dianie pod svojimi oknami v čase, keď sa tam, pred zájazdným hostincom Zum grünen Baum (U zeleného stromu) konal trh, na ktorom sa ponúkali výlučne drevené sudy na víno! Bolo to logické v meste vinohradov a vinohradníkov, doteraz sa však ani v odbornej literatúre neobjavila zmienka o tom, že by sa takýto tovar niekedy predával na opisovanom mieste!

Fotografiu možno pomerne presne datovať. Okrem toho, že sa vie, kedy Kozicsov dom postavili, a kedy Kozics zomrel, vidno na obrázku zástavbu predpolia kláštornej budovy rádu Notre Dame, priestor, kde mal stáť barokový chrám a kde neskôr postavili stĺp svätého Jozefa. V strede záberu vidno Ružovú (dnes Jesenského) ulicu s pôvodnou zástavbou, pred postavením školy.

Vľavo pri ulici stojí klasicistická budova pôvodného divadla, ktorú postavili v roku 1776 podľa projektu staviteľa M. Walcha a zbúrali v roku 1884. Po katastrofálnom požiari viedenského divadla Ringtheater (8.12.1881) k budove prešporského divadla pristavali zvonku provizórne únikové schodištia, ktoré však na fotografii ešte nie sú, teda je staršia. Vznikla okolo roku 1870.

Štefan Holčík
FOTO - archív J. Payera  a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?