Najelegantnejšia sála Bratislavy je v Redute

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

V majetku starej známej prešporskej lekárskej rodiny, ktorej členovia sa viac ako sto rokov starali o zdravie obyvateľov mesta, sa zachovalo viacero unikátnych historických fotografických záberov. Patrí k nim aj záber, ktorý možno datovať do prvej polovice roku 1911. Vtedy totiž búrali historickú krajinskú sýpku na mieste dnešnej Reduty.

Dala ju postaviť Mária Terézia podľa projektu architekta Franza Antona Hillebrandta (1774). Keď už objekt doslúžil, mesto ho od eráru odkúpilo s plánom prestavať ho na kultúrne centrum. Nakoniec sa však rozhodlo nahradiť ho novostavbou. Objekt bol postavený z veľmi kvalitných tehál z mestskej tehelne s nápisom CIVPO. Pri búraní tehly starostlivo čistili, aby ich mohli znovu použiť. Znovu použili aj kamenný barokový portál (jeden z dvoch), ktorý ako prvok dekorácie osadili na nádvorí novopostavenej Reduty, ktoré slúžilo ako časť reštaurácie.

Sýpka bola na úzkych stranách - smerom k Dunaju a smerom k divadlu ozdobená vysokými ozdobnými štítmi. Tie síce pri búraní zanikli, ale kópia jedného z nich sa objavila ako zavŕšenie nového traktu radnice, ktorý postavili medzi Primaciálnym palácom a Apponyiho palácom. Dodnes je viditeľný z nádvoria Apponyiho paláca.

Zvyšky sýpky odstránili počas roku 1911. Vyhĺbili aj stavebnú jamu pre suterén novostavby. Potom tam vyrástol objekt Reduty v neobarokovom štýle. V súťaži zvíťazil projekt, ktorý navrhli architekti Marcel Komor a Dezider Jakab v Budapešti. Dokončenie stavby oddialila prvá svetová vojna, takže ho mohli odovzdať verejnosti až v roku 1919.

Kritické hlasy vyčítali budove neslohovosť a nevhodnú prezdobenosť v čase, keď sa už v celej strednej Európe uplatňovala moderná architektúra. Napriek tomu je hlavná sála Reduty dodnes najelegantnejším svetským priestorom v Bratislave. Poskytuje slávnostné prostredie pri najvýznamnejších štátnických aktoch v meste, ako nedávno pri inaugurácii prezidenta Slovenskej republiky.

Štefan Holčík
FOTO - archív J. Payera a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?