Nad Astoriou mali byť moderné byty

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od brány vonkajšieho mestského opevnenia na Suchom Mýte (stála približne na mieste fontány so zemeguľou na dnešnom Hodžovom námestí) viedla k Michalskej bráne až do roku 1945 pomerne úzka ulica, ktorá sa v 18. storočí volala Viereimergasse (ulica štyroch vedier). Na konci 19. storočia ju pomenovali Frigyes Föherczeg út na počesť arcikniežaťa Friedricha.

Po prvej svetovej vojne ulica niesla pár mesiacov meno Ľudovíta Štúra, a od roku 1920 sa volá úplne nelogicky Suchým mýtom. Do ulice vyúsťovali ulice Panenská a Konventná. Medzi nimi sa pôvodná ulica rozširovala na malé trhovisko, kde sa obchodovalo s vápnom (Kalkmarkt, Mészpiacz).

Na nároží Konventnej ulice (vtedy ešte Školskej uličky) postavili okolo roku 1840 výrazný neskoroempírový dvojposchodový meštiansky dom, ktorého nárožie bolo štvrťkruhovo zaoblené a dom pripomínal stredoveké bašty mestského opevnenia, ktoré boli už vtedy prestavané na obytné domy. Dnes je na jeho mieste podjazd.

Po prvej svetovej vojne niesla pár mesiacov meno Ľudovíta Štúra, a od roku 1920 sa volá úplne nelogicky Suchým mýtom. Do ulice vyúsťovali ulice Panenská a Konventná. Medzi nimi sa pôvodná ulica rozširovala na malé trhovisko, kde sa obchodovalo s vápnom (Kalkmarkt, Mészpiacz). Na nároží Konventnej ulice (vtedy ešte Školskej uličky) postavili okolo roku 1840 výrazný neskoroempírový dvojposchodový meštiansky dom, ktorého nárožie bolo štvrťkruhovo zaoblené a dom pripomínal stredoveké bašty mestského opevnenia, ktoré boli už vtedy prestavané na obytné domy. Dnes je na jeho mieste podjazd.

Na nárožnej parcele oproti vznikol v roku 1925 dodnes jestvujúci objekt Astoria. Bola to kaviareň s barom a zábavný podnik. V kabarete tam pôsobil aj neskorší známy americký herec Fred Astaire. Budova ostala nedokončená: nad dodnes zachovaným prvým poschodím mali stáť podľa projektu architekta Friedricha Weinwurma ešte štyri obytné podlažia. Na pohľadnici z obdobia pred rokom 1900 možno vidieť prízemný vinohradnícky dom na mieste, kde neskôr postavili Astoriu. Na prízemí susedného domu, za veľkým preskleným výkladom, bol prosperujúci papiernický obchod. Jeho majiteľ pán Sudek vydal aj túto pohľadnicu.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?