Za titulom bol dobrý kolektív a skvelý tréner

1.7.2012
0
Za titulom bol dobrý kolektív a skvelý tréner - Hcslovan 1979
Páčil sa vám článok?

Spomienku na federálny majstrovský titul hokejistov Slovana Bratislava v roku 1979 ukončia slová priamych aktérov - kapitána Milana Kuželu, Mariána Šťastného a Miroslava Miklošoviča.

V čom bol ten, pre mnohých nečakaný prerod mužstva, ktoré v predchádzajúcej sezóne skončilo až na ôsmom mieste, objasnil po zisku titulu kapitán Milan Kužela. „Ono sa vlastne nič prevratné nestalo. Pred rokom mnohých hráčov prenasledovali zranenia, ktoré sa nám teraz vyhýbali. Sezónu 1977/1978 sme začali nešťastne, veď sme viackrát prehrali na vlastnom ľade o gól. Teraz sme mali lepší štart a v priebehu sezóny aj potrebné športové šťastie," povedal Milan Kužela.

Najproduktívnejší hráč celej ligy a najlepší strelec Slovana Marián Šťastný sa pridal: „Neobjavím nič nové, keď poviem, že korene úspechov Slovana sú vo vynikajúcom kolektíve, ktorým Slovan v sezóne disponoval. Starší sa s mladými spojili do celku, ktorý nemal slabín. Každý si dal poradiť a každý cítil za výsledok nášho spoločného úsilia rovnakú zodpovednosť."

Ďalší z hráčov majstrovského tímu Miroslav Miklošovič vidí za úspechom aj zásluhu trénera Horského. „Mužstvo bolo veľmi dobre vyvážené mladými, starými i strednou generáciou. Medzi nami neboli žiadne rozdiely. Vytvorili sme výborný kolektív na čele so skvelým trénerom Ladislavom Horským. Ten počas sezóny do záležitostí vnútri mužstva veľmi nezasahoval, vedel, čo a ako, a všetko riadil veľmi citlivo. Keď sme sa dostali do krízy, chytil to do rúk, pritiahol uzdu a po týždni, keď nám to opäť išlo, povolil. Bol to vynikajúci tréner, skvelý odborník, ale nedocenený. Osobne mu vďačím za veľa," vyznal sa Miroslav Miklošovič.

Z mužstva, ktoré po 43 rokoch od začiatku československej ligy získalo historicky prvý titul pre slovenský hokej, už niektorí nežijú - tréner Ladislav Horský, jeho asistent Miroslav Kubovič, Vladimír Urban, Dušan Pašek i Dušan Žiška.

(KONIEC)
Spracované podľa knihy I. Niňaja a kol.: Hokej menom Slovan

90 rokov hokeja v Bratislave


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?