1979: Konečne sme majstri republiky

22.6.2012
0
1979: konečne sme majstri republiky - Slovan1979
Páčil sa vám článok?

Sezóna 1978/1979 bola poriadne vypätá. Každú štvrtinu vyhral iný tím - prvú Vítkovice, druhú Jihlava a tretiu Slovan, ktorý jedenásť kôl pred koncom viedol o skóre pred Jihlavou. Pre Slovan bolo pred záverečnou časťou veľkou vzpruhou aj to, že vstupenky pred každým zápasom vydržali v pokladniciach maximálne pol hodiny. Veď aj na zápas s posledným Gottwaldovom sa prišlo pozrieť 10 000 divákov.

Pri útoku bratov Šťastných, ktorý gólovo valcovali jedného súpera za druhým, však vystrčili rožky aj mladíci, hoci tréner Horský sa na nich pre nižšiu produktivitu neraz aj hneval. Trio Jaško - Pašek - Bezák sa však v zápase 41. kola doma so Spartou (7:1) postaralo o štyri góly, pričom Ján Jaško dosiahol hetrik. „Veril som, že mladí sa už musia aj strelecky presadiť. Nepochybujem, že v ďalších zápasoch budú hrať ešte lepšie, veď konečne sa zbavili psychickej záťaže," povedal po zápase tréner Horský.

Tri kolá pred koncom zostali v hre o titul už iba Slovan a Jihlava, pred ktorou mal päťbodový náskok a stačilo mu získať dva body. Vo Vítkoviciach ešte Slovan majstrovsky nezabral a prehral 2:6, ale v predposlednom kole v piatok 23. marca 1979 doma s Pardubicami pred 11 100 divákmi vyhral 6:2 (3:1, 1:0, 2:1) a slovenský tím mohol konečne prvý raz oslavovať titul majstra Československa.

Na druhý deň denník Šport napísal: „Vypredaný štadión očakával korunováciu majstra. Podľa toho aj vyzerala hra - domáci začali s maximálnym nasadením a už v 8. minúte sa dočkali prvého úspechu. Marián Šťastný vystrelil z ľavého krídla a hoci puk mieril vedľa, skončil v sieti. Crha ho totiž lapačkou nešťastne tečoval do vlastnej bránky. Ďalšie dva góly Slovana v prvej tretine však padli po doslova ukážkových akciách. Najskôr vynikajúco hrajúci Pašek prihral Bezákovi na druhý a napokon Peter Šťastný dal po prihrávke Mariána Šťastného spoza bránky tretí gól." Hodno spomenúť strelcov gólov belasých v tomto stretnutí - Marián Šťastný 2, Peter Šťastný 2, Bezák, Pašek. Oslavy mohli vybuchnúť naplno a aj vybuchli. „Slovan je majster! Slovan je majster!" zahrmelo v bratislavskej hale v polovičke stretnutia, keď Slovan viedol už 4:1 a bolo jasné, že na ľade kraľuje nový kráľ československej ligy. Švíky staručkého štadióna išli prasknúť. Nebolo miestečka, kde by sa zmestil čo i len jeden z niekoľko tisíc fanúšikov, ktorí smutne odchádzali spred štadióna, kde postávali dlhé minúty v nádeji, že ulovia vstupenku.

Prím v celej sezóne hrala prvá pätorka v zložení Ujváry a Bukovinský v obrane, Marián, Peter a Anton Šťastný v útoku. Súperom nastrieľala 117 gólov (Marián 39, Peter 32, Anton 32, Bukovinský 11 a Ujváry 3) z celkových 215. Marián Šťastný bol druhým najlepším strelcom ligy, no najlepším nahrávačom (32) a najproduktívnejším hráčom ligy (74 bodov). Marcel Sakáč skončil v hodnotení brankárov druhý, Jozef Bukovinský vyhral hodnotenie obrancov a Marián Šťastný dominoval v hodnotení útočníkov.

(Pokračovanie)
Spracované podľa knihy I. Niňaja a kol.: Hokej menom Slovan

90 rokov hokeja v Bratislave


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?