Presspůrské Nowiny mali len predplatiteľov

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Naše predchádzajúce číslo vyšlo 10. februára. O pár dní redakcii zatelefonovala jedna z našich stálych čitateliek, vyše osemdesiatročná pani H., ktorá žije v Starom Meste už viac ako 50 rokov. Informovala nás o tom, že medzi písomnosťami svojho dávnejšie zosnulého manžela našla jedno číslo Presspůrských Nowín z roku 1785.

Dvestodvadsaťročné číslo novín, ktoré nám poskytla, vyšlo v sobotu 5. 2. 1785. Je označené nápisom „List desátý“, je to teda desiate číslo v kalendárnom roku 1785. Noviny vychádzali v češtine Kralickej biblie pre záujemcov, ktorí si správy chceli prečítať v slovanskej reči. Boli vlastne zjednodušenou verziou nemeckých novín Pressburger Zeitung. Nedali sa kupovať v stánkoch, dostávali ich len predplatitelia, ale tých bolo pomerne málo, maximálne 60. Unikátny bol aj ich malý formát - 11,5 x 19,5 cm. Mali vychádzať dva až tri razy týždenne. Vychádzali od 1. júla 1783 do 30. júna 1787. Pre nedostatok čitateľov a predplatiteľov museli po štyroch rokoch zaniknúť.

Ich iniciátorom a vydavateľom bol Daniel Tállay, ktorý vyrástol na Spiši v nemeckom prostredí. Redaktorom novín bol najprv neskorší evanjelický kňaz a spisovateľ Štefan Leška (1757-1818), ktorý sa stal v roku 1786 evanjelickým biskupom v Prahe. Objavené číslo redigoval jeho nástupca, neskorší evanjelický farár (v Trnave, Horných a Dolných Salibách a v Prietrži) Ján Vyskydenský (1761-1834). Noviny mávali rôzne rubriky, v našom prípade sú to „Domácý přjběhy“ a „Wenkownj wěcy“. Tlačili ich v Landererovej tlačiarni, ktorá sa nachádzala vo dvore neskôr zbúraného domu na nároží Rybárskej brány a dnešného Hviezdoslavovho námestia. Práve preto, že noviny vychádzali v malom náklade, zachovalo sa veľmi málo výtlačkov. V máloktorej knižnici (napríklad v Lyceálnej) sa nachádzajú viazané ročníky, ale ani tie nie sú kompletné.

Objav jedného samostatného čísla Presspůrských Nowín v súkromných rukách je dnes už vyslovenou raritou. Treba dúfať, že sa podarí objaviť a sústrediť aj ďalšie doteraz zachované jednotlivé čísla.

Páčil sa vám článok?