V tom dome sa skladateľ Hummel nenarodil

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

V roku 1778 prišiel na svet v Prešporku hudobný skladateľ Johann Nepomuk Hummel. Jeho rodičia sa tu vtedy zdržiavali prechodne. Otec bol ako hudobník zamestnaný v kapele kniežaťa Grassalkovicha. Rodina pochádzala z Čiech. To bolo hádam aj dôvodom, prečo dali chlapcovi meno vtedy populárneho českého svätca.

Hummelovci bývali v starom meštianskom dome na Klobučníckej ulici v tieni starobylého a práve demolovaného sídla ostrihomských arcibiskupov, pred ktorým sa nachádzalo námestie vtedy zasvätené Jánovi Nepomuckému (Johannisplatz, teraz Primaciálne námestie). Prenajali si izby v jednoposchodovom rozľahlom nízkom dome, ktorý tam stál ešte na začiatku 20. storočia. Keď ulicu po roku 1900 regulovali a staré domy zbúrali, zanikol aj pôvodný meštiansky dom, vtedy ozdobený maľovaným nápisom Hummels Geburtshaus. Na fasáde domu s kamennou bránou a klenutým prejazdom bol umiestený kamenný reliéf korunovania Panny Márie z prvej polovice 18. stor. Dom v roku 1910 zbúrali, ulicu rozšírili a predĺžili až na terajšie Námestie SNP. Z pôvodnej zástavby ulice zachovali iba malý domček, ktorý bol vzadu vo dvore za Hummelovým rodným domom. Domček romanticky upravili, jedno jeho okno na poschodí zamurovali. Na jeho miesto preniesli starý kamenný reliéf korunovania Panny Márie. V interiéroch domčeka nahradili drevené plafóny tehlovými v železných nosníkoch. Jedno vonkajšie kamenné schodisko doplnili symetricky druhým podobným.

Domček sa dostal do miniatúrneho dvora novostavby, ktorá ho značne prevýšila. Do upraveného objektu neskôr umiestnili pamiatky na významného hudobného skladateľa (J. N. Hummel zomrel v roku 1837), ktoré získalo do zbierok Mestské múzeum v druhej polovici 19. storočia. A postupne sa zabudlo na to, že skutočný rodný dom skladateľa je zbúraný a začala sa šíriť informácia, že jeho rodným domom je práve ten zachovaný a upravený ako jeho múzeum.

Páčil sa vám článok?