Fontánou kedysi pretekala voda z prameňov

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ústredným bodom stredovekého trhového priestranstva - dnešného Hlavného námestia - bol zdroj vody, hoci nebol situovaný v jeho geometrickom strede. Renesančnú kamennú Maximiliánovu fontánu postavili na dnešné miesto v roku 1572. Bola vtedy ešte jednoduchšia než je dnešná.

Nezachovanú kamennú nádrž a kamenný stĺp, ktorý stál v jej strede a bol zavŕšený sochou uhorského kráľa Maximiliána (II.), dodal kamenársky majster Andreas Luttringer z Deutsch-Altenburgu. Na námestí sa už prv nachádzala nádrž s pretekajúcou pramenitou vodou, pravdepodobne drevená. Fontána zásobovala zdravou tečúcou vodou široké okolie. Iná vodná nádrž bola na Františkánskom námestí. Obe boli zásobované vodou z prameňov na svahoch nad mestom, v priestore dnešnej Šulekovej ulice a nad ňou. Od prameňov sa voda do mesta privádzala dreveným potrubím pod Kozou ulicou. Potrubie prechádzalo mestským opevnením v mieste schodišťa na konci Klariskej ulice. Tam sa časť vody využívala vo verejnom kúpeli. Potrubie pokračovalo pozdĺž Klariskej ulice do priestoru Podjazdu, ktorý vznikol prekrytím pôvodnej uličky v 18. storočí, keď stavali palác Uhorskej kráľovskej dvorskej komory (teraz Univerzitná knižnica). A ďalej pozdĺž Sedlárskej ulice. Všetky tieto ulice boli súčasne potokmi, stokami, po ktorých odtekala do Dunaja znečistená, dažďová a iná prebytočná voda.

Kamennú Luttringerovu fontánu v polovici 18. storočí prerobili. Nádrž nahradili väčšou a objemnejšou (musela obsahovať dosť vody aj na hasenie požiarov), stĺp v strede zvýšili a doplnili novými barokovými prvkami. Sochu kráľa, kubus s nápismi a časť s mestskými znakmi zachovali. Časť drieku pôvodného stĺpu so štvoricou cikajúcich chlapcov použili inde (teraz na dvore magistrátu). Keďže až do konca 19. storočia zariadením pretekala voda z prameňov, bola fontána funkčná aj v zimných mesiacoch. Až po napojení na mestský vodovodný systém ju začali na zimné mesiace odstavovať a až po rekonštrukcii (centrálny stĺp je dnes nahradený kópiou) v 90. rokoch 20. storočia býva v zime zakrytá ochranným prístreškom.

Páčil sa vám článok?