O majiteľoch domu na Panskej ulici 7, kde boli objavené zaujímavé maľby

7.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Pri nedávnej rekonštrukcii domu na Panskej 7 boli objavené zaujímavé maľby na klenbách prízemnej miestnosti tohto domu. Vznikli v polovici 18. storočia, v čase, keď tu býval rod Gössingerovcov. Išlo o starý prešporský šľachtický rod s pozoruhodnou históriou.

Majiteľov spomínaného domu na Panskej 7 poznáme od 16. storočia. Nešlo o meštiansky dom, ale o slobodný šľachtický dom. Od prelomu 16. a 17. storočia dom vlastnila zadunajská šľachtická rodina Illyéssy z Raidingu pri Šoproni. Od nej podiely na dome vyženili počas 17. storočia aj ďalší šľachtici Mikuláš Marczalthöy a komorský radca Johann Frank.

Gössingerovci dom získali pravdepodobne na začiatku 18. storočia. V Prešporku však sídlil rod už o storočie skôr. Prvý známy tunajší členovia rodu boli bratia Johann Ludwig a Ulrich. Obaja boli v službách cisárskej rodiny. Ulrich (*1628) bol veliteľom delostrelcov na hrade a Johann Ludwig cisárskym hlavným hradným komorníkom - vrátnikom (Cubiculorum arcensis prefektus, Zimmerwarter). Za verné služby mu cisár daroval meštiansky erb, ktorý symbolizoval jeho povolanie (v štíte lev drží klúč). Johann Ludwig mal totiž kľúče od všetkých miestností na hrade. Neskôr ho v roku 1660 povýšil aj do uhorského šľachtického stavu.

Keď vypukla nová vojna s Thökolyovcami a neskôr Turkami, cisár poveril Johanna Ludwiga novou funkciou - prefekta prešporských lodníkov. Mal na starosti vojenské loďstvo i údržbu a výstavbu mosta cez Dunaj. Gössingerovci sa z hradu presťahovali do Podhradie, kde si na Zuckermandli kúpili vlastnú kúriu. Johann Ludwig, i jeho synovia sa vo vojne s Turkami veľmi osvedčili, cisár Leopold ich ustanovil za dedičných prefektov celého uhorského loďstva. Keď v roku 1698 navštívil Prešporok ruský cár Peter Veľký, obdivne sa vyjadril hlavne o prešporských lodníkoch pod Gössingerovým vedením.

Dom na Panskej 7 získal najskôr syn Johanna Ludwiga Gössingera, Franz Anton (1657-1729). V mladosti študoval na trnavskej univerzite, neskôr prebral všetky funkcie po otcovi na hrade i v prešporskom prístave. V roku 1713 sa tituloval ako kapitán uhorského loďstva na Dunaji. Pravdepodobne posledným prešporským členom rodu bol jeho syn Franz Josef. Tento pôsobil hlavne na Bratislavskom hrade. Začínal ako veliteľ delostrelcov, neskôr sa stal tamojším hospodárskym úradníkom. V rokoch 1732-43 dohliadal na prestavby a opevňovacie práce na hrade. Pravdepodobne on zadal podnet na výmaľbu miestností vo svojom dome na Panskej ulici.

V druhej polovici 18. storočia rod pravdepodobne vymrel. Gössingerovci nepochybne patrili k vzdelaneckým rodom Prešporku 18. storočia a na Panskej ulici neboli rozhodne sami. Hneď susedný dom vedľa ich domu totiž vlastnili celouhorsky významné lekárske dynastie Raygerovci a Torkosovci.

Frederik Federmayer, Petržalka
AD: Maľby v jednom z najstarších domov v meste

Páčil sa vám článok?