Dom s bohmi nad oknami v prízemí

6.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Vedľa jezuitského Kostola najsvätejšieho Salvátora na Františkánskom námestí 4 stojí skromný dom ozdobený nad oknami prízemia reliéfmi s postavami antických pohanských božstiev. Dom je kláštorom rádu jezuitov.

Jezuiti prišli do Prešporku na pozvanie cisára v 17. storočí a v roku 1673 im pridelili chrám v tesnom susedstve radnice, odňatý evanjelikom,. Kláštorom sa stal objekt bývalej nemeckej evanjelickej školy za kostolom a neskôr ešte priľahlý objekt na mieste terajšej Novej radnice na Primaciálnom námestí.

V roku 1773 pápež rád jezuitov zrušil. Obnovili ho až v 19. storočí, vtedy však už bola budova pôvodného kláštora prestavaná na palác šľachtica. V poslednej štvrtine 19. storočia sa naskytla rádu možnosť kúpiť s kostolom susediaci meštiansky dom, ktorý obsahuje vo svojej hmote stredoveké murivo a ktorý dostal definitívny výzor (fasádu) v prvej polovici 19. storočia. Autor reliéfov nad oknami prízemia, z ktorých dvoje boli pôvodne dverami do obchodov, nie je známy. Antické božstvá, ktoré sú na nich znázornené, sú bohyne Demeter (Ceres) a Aténa (Minerva), bohovia na pravej strane sú Zeus (Jupiter) a Poseidon (Neptún).

V roku 1969 na budovu, ktorá vtedy slúžila ako hudobná škola, pripevnili bronzovú pamätnú tabuľu Milošovi Ruppeldtovi, jednému zo zakladateľov hudobného školstva na Slovensku.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?