Spomienkový album 02/1999

31.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na konci 18. storočia zastavali priekopu pred zrušenou Laurinskou bránou meštianskymi domami. V nárožnom objekte, ktorý niesol názov U čierneho orla (Schwarzer Adler) bola neskôr umiestnená známa lekáreň sv. Štefan (St. Stefan), ktorú však obyvatelia podľa mena jej majiteľov poznali skôr pod názvom „Heimpatika“ (teraz Lekáreň pod Manderlom).

Na nároží domu bol úzky asi tri metre vysoký výklenok. V ňom stál okovami pripútaný peň stromu celkom obitý železnými klincami. Podobný môžu vidieť návštevníci Viedne dodnes na nároží domu pri námestí Stock-im-Eisen Platz.

Tak ako dnes turisti hádžu do fontán mince a veria, že sa tak na miesto ešte raz vrátia, zatĺkali tovariši, ktorí odchádzali na vandrovku, do pňa železné klince vo viere (či povere), že sa vrátia domov,. Nie každému sa to však splnilo.

V tridsiatych rokoch nášho storočia dal postaviť lekárnik Dr. Heim na mieste zbúraného starého domu nový, s lekárňou, ktorá pretrvala doteraz. Tento aj vedľajší dom projektoval architekt Gabriel Schreiber. Klincami obitý peň stromu sa nedostal do Mestského múzea, kam by bol patril, a počas druhej svetovej vojny sa stratila po ňom akákoľvek stopa.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?