Dom na rohu Laurinskej a Uršulínskej

31.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Nenápadný nárožný dom skrýva za svojou fasádou komplex troch až štyroch pôvodne samostatne stojacich objektov. Najmenej jeden z nich je gotický a zachoval sa až do výšky prvého poschodia. Dnes ho obyvatelia vnímajú skôr ako dom s predajňou parfumérie (Dior) či módneho tovaru.

Za asi 500 rokov svojej existencie však prežil so svojimi obyvateľmi veľa dobrého aj zlého. V roku 1537 vraj údajne práve v tomto dome býval počas svojej návštevy Prešporku slávny alchymista Theophrastus Bombastus von Hohenheim, lekára a prírodovedec, známy pod pseudonymom Paracelsus. Jeho pamätná tabuľa je umiestnená na stene Primaciálneho paláca.

V dvadsiatych rokoch nášho storočia sídlila v dome detektívna kancelária „Pinkerton“, ktorá sa živila najmä sledovaním neverných manželov a manželiek. Po druhej svetovej vojne sa pôvodne meštiansky dom degradoval. V roku 1955 ho „zmodernizovali“ tak, že otĺkli ozdoby fasády, vyhodili z izieb pôvodné barokové a staršie dvere, zničili pôvodné čierne kuchyne. Istý čas sa už dokonca uvažovalo o jeho zbúraní.

Pri nedávnej úprave pre obchod s módnym tovarom obnovili na prízemí renesančný priestor so stĺpom v strede. Škoda len, že pri tejto príležitosti neupravili aj veľkosť výkladov, ktoré sú na tomto mieste úplne nevhodné.

Štefan Holčík
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?