Priamo na Špitálskej ulici vzniklo parkovanie

9.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Priamo na vozovke Špitálskej ulice vzniklo nedávno niekoľko parkovacích miest. Parkovanie je situované na ceste v časti medzi chodníkom pred ministerstvom práce a električkovou traťou.

Dopravný charakter križovatky sa preto zmenil - zanikol osobitný pruh na odbočenie na Mariánsku ulicu. Parkovacie miesta začala spravovať súkromná Bratislavská parkovacia služba (BPS).

Ako nás informoval dopravný inžinier z krajského dopravného inšpektorátu Ján Vrbik, inšpektorát po viacerých rokovaniach s magistrátom napokon súhlasil s parkoviskami na Špitálskej ulici. Negatívom tohto riešenia je podľa neho skutočnosť, že ide o výjazdovú komunikáciu z mesta, ktorá by mala slúžiť predovšetkým na dynamickú dopravu. V prípade nehody tu bol k dispozícii aj jeden jazdný pruh na prípadné obchádzanie prekážky na ceste - ten však zanikol. Pozitívom je prirodzené spomaľovanie áut v zóne s 30 km povolenou rýchlosťou a väčšia ochrana chodcov, ktorí prechádzajú po priechode už len cez jeden jazdný pruh. Vzniklo aj niekoľko parkovacích miest, ktorých je v okolí nedostatok, dodal Ján Vrbik.

Podľa zástupkyne riaditeľa BPS Andrey Svitokovej parkovacie miesta vznikli na základe projektu, ktorý vypracovala Bratislavská parkovacia služba, s.r.o., a aj finančne zabezpečila jeho realizáciu. Projekt bol odsúhlasený cestným správnym orgánom a dopravnou políciou. BPS prevádzkuje v súčasnosti asi 2900 státí na verejných a súkromných plochách v úzkom centre Bratislavy.

Podľa riaditeľa Mestského parkovacieho systému (MPS) Igora Dulu má MPS s BPS nájomnú zmluvu s tým, že za vlastnú prevádzku zóny s regulovaným parkovaním je zodpovedná BPS. Nájomné je stanovené ročne pevnou sumou, ktorá sa môže meniť, ak dôjde k inflácii, prípadne k zmene počtu parkovacích miest v zóne.

Jednorazová parkovacia karta Bratislavskej parkovacej spoločnosti na jednu hodinu stojí desať korún. Za parkovaciu kartu na vyhradenom parkovacom mieste zaplatí záujemca ročne vyše 52-tisíc korún v centrálnej mestskej zóne. Zabezpečovacie stĺpiky si je možné objednať v cene od 5355 do 7140 korún.

Zo stanoviska staromestskej hovorkyne Aleny Kopřivovej vyplýva, že plochy na nové vyznačené parkovacie miesta v Starom Meste vyhľadáva koordinačná skupina pre systém tvorby parkovacej politiky. Jej členmi sú zástupcovia magistrátu aj mestskej časti, dopravného inšpektorátu, mestskej polície, Mestského parkovacieho systému, Bratislavskej parkovacej služby, predseda komisie dopravy miestneho zastupiteľstva a pod. Po vytypovaní nasleduje projekt a objednávka pre dodávateľa. Celé to schvaľuje - keďže ide o vodorovné dopravné značenie, operatívna komisia pri oddelení dopravy magistrátu.

(rob)

Jeden jazdný pruh na Špitálskej ulici pred budovou ministerstva práce a sociálnych vecí začal slúžiť na parkovanie. S touto zmenou organizácie dopravy súhlasil aj bratislavský magistrát.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?