Mestská polícia už dáva autám v pešej zóne papuče

2.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Trvalé sťažnosti občanov na veľký počet áut v pešej zóne, donútili mestskú políciu a staromestskú samosprávu účinnejšie bojovať proti vodičom, ktorí porušujú osobitné pravidlá v tejto časti mesta.

Podľa veliteľa staromestskej polície Jozefa Hitku autám, ktoré tam stoja dlhšie ako pätnásť minút, nasadia papuče a vodiči dostanú poriadkovú pokutu. Mestskí policajti monitorujú ulice pešej zóny pomocou kamier. Od prvého do 27. apríla nasadili nedisciplinovaným vodičom zatiaľ 207 papúč a vybrali takmer 28-tisíc korún. Autá by mali podľa J. Hitku stáť v pešej zóne len na skutočne nevyhnutný čas. Zákon, žiaľ, nešpecifikuje presnú dĺžku. Niektorí podnikatelia sa však začali na tento postup sťažovať. Musia pochopiť, že ak chcú prevádzkovať letné sedenia, tak počet áut v pešej zóne je potrebné minimalizovať, dodal veliteľ staromestskej polície.

Nariadenie mestskej časti, ktoré sa týka pešej zóny, zakazuje autám státie v zóne, pokiaľ im to nedovoľuje značka. Opatrenia samosprávy Starého Mesta a mestskej polície smerujú k vyčisteniu centra mesta od nadmerného počtu automobilov, ktoré nielen v ranných hodinách otravujú život chodcov. Predstavitelia mestskej časti uznali, že v minulom období bolo vydaných zbytočne veľa povolení na vjazd do pešej zóny. Svedčí o tom aj fakt, že súčasných takmer 500 povolení chce starosta Andrej Petrek znížiť od roku 2008 na polovicu. Existujú aj úvahy, aby sa vjazd áut zakázal úplne, výnimku by mali len obyvatelia, ktorí v pešej zóne bývajú.

Okrem prevzdušnenia ulíc by sa ušetrili peniaze aj za opravu zničenej dlažby. Pri dláždení ulíc v minulosti sa totiž nerátalo s autami, o nákladných ani nehovoriac.

Snaha zvýšiť bezpečnosť chodcov v pešej zóne sa týka aj bicyklovania a jazdy na kolieskových korčuliach. Na návrh dopravnej komisie staromestskí poslanci nedávno vypustili z nariadenia o pešej zóne ustanovenie, podľa ktorého bolo možné pri jazde prekročiť rýchlosť chôdze, ak sa tým neohrozia alebo neobmedzia ostatní chodci. Jeho výklad bol totiž sporný. V pešej zóne je umožnené jazdiť na bicykli alebo na kolieskových korčuliach, ale iba rýchlosťou chôdze, a to bez výnimky.

(rob)

Vodičom, ktorí porušujú zákaz státia v pešej zóne, mestskí policajti zakladajú na autá imobilizéry.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?