Tunel nebude pri nehodách potrebné uzatvárať

28.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tunel Sitina nebude potrebné po jeho otvorení motoristom uzatvárať kvôli údržbám alebo poruchám. Keďže je zložený z dvoch tunelových rúr, bude doprava vždy vedená obojsmerne cez druhú rúru.

Podľa Jána Oravca zo spoločnosti Skanska Technológie sú dve rúry tunela s jednosmernou premávkou jeho veľkou výhodou. V prípade potreby bude doprava fungovať možno s malým obmedzením, ale tunel nebude musieť byť zatvorený.

V tuneli Sitina v uplynulých dňoch dokončili inštaláciu potrebných technologických zariadení. Skončili sa aj ich skúšky, ktoré dopadli úspešne. Technológia odvetrania stavby spĺňa najprísnejšie bezpečnostné kritériá.

S osádzaním technológií sa začalo v marci 2006 a práce v hodnote viac ako 137 miliónov korún zabezpečovala spoločnosť Skanska Technológie.

V tuneli sú inštalované aj prídavné ventilátory JET FANN, ktoré slúžia na požiarne odvetranie tunela. Počet ventilátorov umožňuje prevádzkovať každú tunelovú rúru pre obojsmernú premávku. Prevetrávaných bude aj 5 únikových prepojení, ktoré sú od seba vzdialené približne 250 metrov. Únikové cesty tvoria samostatné oddelené požiarne celky.

V súčasnosti je tunel v skúšobnej prevádzke. Od januára sa v ňom robili rôzne skúšky týkajúce sa napríklad merania na preukázanie požadovaných projektových parametrov. Skúšky boli úspešne ukončené začiatkom apríla tohto roku.

Predpokladaným termínom sprejazdnenia tunela a jeho uvedenie do prevádzky je 23. jún 2007.

(rob)
Páčil sa vám článok?