Ďalšie električky už začínajú dosluhovať

27.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Spolu 80 električiek typu T3, ktoré jazdia v službách dopravného podniku, sa tento rok dostáva do veku ukončenia svojej životnosti. Z nich desať už bolo zmodernizovaných.

Dopravný podnik bude prevádzkovať v tomto roku spolu 159 električiek po životnosti. K spomenutej osemdesiatke totiž treba, vzhľadom na rok výroby, pripočítať ešte ďalších 79 vozidiel. Ak by sa električky, ktoré prešli modernizáciou, zaradili medzi nové, tak by bolo po životnosti 116 električiek z 229, ktoré dopravca má, okrem technologických a historických vozidiel, k dispozícii.

Riaditeľ divízie Elektrických dráh Dopravného podniku Bratislava, a. s., Vladimír Rafaj nám povedal, že modernizácia starých električiek spočívala v dôkladnom očistení nosného rámu, defektoskopii a antikoróznej úprave. Tým sa predĺžila ich životnosť asi o 15 rokov. „Tieto čísla naznačujú, že je akútne potrebné riešiť nielen nákup nových električiek pre petržalskú trať, ale aj modernizáciu, prípadne nákup nových električiek pre súčasné trate,“ uviedol V. Rafaj. Ak by sa nakupovali električky pre súčasné trate, nie je podľa neho problém pripraviť podmienky na vypísanie súťaže aj tento rok.

S modernizáciami električiek začal dopravný podnik v roku 1998. Pôvodne chcela spoločnosť modernizovať ročne 20 električiek typu T3 a desať typu K2. Kvôli nedostatku peňazí sa najviac modernizovalo v roku 2004 - štyri typu K2 a štyri typu T3.

Podľa riaditeľa V. Rafaja počet nakúpených električiek nemusí presne kopírovať počet tých, ktoré sú po životnosti. „Predpokladáme, že by sa kupovali dlhšie električky, približne 30-metrové, ktoré majú väčšiu kapacitu a nahradia minimálne 2 kusy typu T3,“ uviedol. Nová nízkopodlažná električka stojí 60 až 80 miliónov korún.

(rob)
Páčil sa vám článok?