Od januára menej povolení na vjazd do pešej zóny

24.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva mestskej časti Staré Mesto chce prehodnotiť systém vydávania povolení umožňujúcich vjazd do pešej zóny. Množstvo áut najmä v jarnom a v letnom období znepríjemňuje život chodcom.

Podľa starostu Starého Mesta Andreja Petreka je zníženie počtu povolení na vjazd do pešej zóny možné najskôr 1. januára 2008, pretože mestská časť doteraz povoľovala vjazd na celý kalendárny rok.  Podmienky na vydávanie povolení na vjazd by malo určiť miestne zastupiteľstvo všeobecne záväzným nariadením. Doteraz totiž povolenia vydáva staromestský miestny úrad na základe interného rozhodnutia starostu z roku 2006. Uvádza sa v ňom, kto, kedy a za akých podmienok smie v pešej zóne jazdiť.

Nové všeobecne záväzné nariadenie by malo schváliť miestne zastupiteľstvo mestskej časti Staré Mesto najneskôr na jeseň tohto roka. Starosta A. Petrek navrhuje, aby príjmy za vjazd neplynuli do bežného rozpočtu mestskej časti, ale aby sa použili výhradne na opravu zničenej dlažby v pešej zóne.

V súčasnosti je vydaných 486 celoročných oprávnení na vjazd do historického centra mesta. Z toho obyvatelia s trvalým bydliskom v pešej zóne ich majú 80, rovnaký počet povolení na vjazd majú podnikatelia s prevádzkou v pešej zóne. Cirkev a školy majú 64 a zdravotne ťažko postihnutí a pracujúci v pešej zóne 19 povoleniek. Vozidlá celodenného zásobovania dostali 30 povolení, prevádzkové vozidla podniku verejnoprospešných služieb a mestskej organizácie Paming majú dovedna až 82 povolení na vjazd do pešej zóny. Najviac povolení - 131, však majú autá diplomatického zboru.

„Za úspech by som považoval, keby sa počet povolení na vjazd do pešej zóny mohol znížiť na polovicu,“ uviedol starosta A. Petrek.

Potrebu redukovať počet povolení na vjazd do pešej zóny potvrdzujú aj skúsenosti redakcie a čitateľov Bratislavských novín. Sprísniť by sa mal aj dopravný režim a mestská polícia by mala viac dohliadať, aby autá zásobovania nejazdili po pešej zóne po celý deň, ale iba vo vyhradenom čase, teda od 6.00 do 9.00 h. Povolenie na vjazd by viac nemali dostávať tí, ktorí porušujú nariadenie o pešej zóne. Podľa neho je totiž v pešej zóne zakázané státie, čo však mnohí držitelia povolenia nedodržujú.

Dopravnému režimu v staromestskej pešej zóne je venovaná aj internetová anketa na www.BratislavskeNoviny.sk. Ako vyplýva z priebežného hlasovania, za úplný zákaz vjazdu áut do pešej zóny je až 92% hlasujúcich.

(rob)

Páčil sa vám článok?