Nová vozovňa autobusov v Petržalke ešte nestačí

20.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nová autobusová vozovňa na petržalských Lúkach nedávno nahradila starú, nevyhovujúcu vozovňu, ktorá bola na ulici Pri Seči neďaleko Einsteinovej ulice. Od apríla tak dopravný podnik získal kvalitnejšie a kapacitnejšie zariadenie.

Medzi výhody novej vozovne patrí možnosť opráv na kvalitatívne vyššej úrovni a lepšia denná starostlivosť o autobusy. Rovnako výhodnejšia je aj poloha zariadenia (na konci sídliska), pretože pri vypravovaní 91 autobusov denne sa usporí na neproduktívnych kilometroch (výjazdy a dojazdy) ročne približne 150- tisíc kilometrov. Vo finančnom prepočte ide o úsporu asi 6 miliónov korún.

V tejto lokalite je aj možnosť ďalšieho rozšírenia plochy na umiestnenie autobusov, a to až na celkový počet asi 150 kusov. Tým by sa naďalej zefektívňovala prevádzku MHD znižovaním neproduktívnych kilometrov.

Dopravný podnik preto poukazuje na potrebu postavenia novej vozovne pre autobusy a električky v západnej časti mesta v oblasti Dúbravčice. V tom prípade by podľa riaditeľa prevádzky a techniky Bronislava Weigla predstavovali úspory neproduktívnych kilometrov asi 700-tisíc kilometrov za rok, čo je úspora vo výške asi 35 až 40 miliónov korún.

V súčasnosti DPB prevádzkuje okrem Petržalky vozovne v Jurajovom dvore na Trnávke, z ktorej sa vypravujú autobusy, električky aj trolejbusy. Sú tu aj technické prevádzky a robia tu takzvanú ťažkú údržbu vozidiel. Ďalšia vozovňa s výpravňami autobusov a električiek je v Krasňanoch a na Hroboňovej ulici majú svoju garáž len trolejbusy.

(rob)
Páčil sa vám článok?