V Slávičom údolí nachádzajú dopravné riešenie

20.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rast a zahusťovanie Bratislavy má svoju daň aj v tom, že tiché lokality sa menia na tranzitné komunikácie a napriek obrane občanov sa zrejme tejto novej charakteristiky už nezbavia.

Sprevádza to aj nespokojnosť obyvateľov ulíc Tichá a Slávičie údolie - vodiči sa snažia vyhnúť trvalej zápche v Mlynskej doline skrátením trasy cez tieto ulice. Ich prípadom sa začala zaoberať aj dopravná komisia staromestskej samosprávy a v týchto dňoch sa črtá reálne riešenie. Predstava niektorých obyvateľov, že by sa ulice alebo ich časti mohli uzavrieť doprave, sa naplnenia nedočká.

Dopravní odborníci zastávajú iný názor - ide o verejné komunikácie. Kapitán Ján Vrbik, dopravný inžinier štátnej polície, argumentuje, že zákaz vjazdu nič nevyrieši. Len presunie záťaž inde. V lokalite iste bude treba aj zmenu organizácie dopravy, ale predovšetkým sa obyvatelia lokality musia rozlúčiť s predstavou, že tieto verejné komunikácie budú slúžiť len im.

„Sama zmena organizácie dopravy nič nevyrieši,“ hovorí J. Vrbik a dodáva, že môže pomôcť jedine rozšírenie komunikácie na Tichej ulici. Žiaľ, v minulosti stavebný úrad zabudol na potreby dopravy, a tak sú niektoré domy postavené až na hranu pozemku, takže tu nemožno vybudovať ani chodník. Uzavretie ulíc vylučujú dopravní inžinieri už len z hľadiska bezpečnosti, kvôli prejazdu sanitiek, hasičských i policajných áut.

Koncom marca na požiadavky obyvateľov oboch ulíc reagovala aj samospráva stretnutím ich delegácie so starostom Andrejom Petrekom, na ktorom sa okrem poslancov mestskej časti zúčastnila aj Tatiana Kratochvílová zo sekcie dopravy magistrátu. Jana Španková, predsedníčka dopravnej komisie miestneho zastupiteľstva informovala, že zo všetkých alternatív sa na tomto stretnutí vybrala jedna, s ktorou sa stotožňuje aj staromestská dopravná komisia, aj operatívna komisia magistrátu. A do značnej miery korešponduje aj s názormi profesionálnych dopravných odborníkov - črtá sa potrebné rozšírenie Tichej ulice a zjednosmernením niektorých úsekov sa zrýchli doprava v lokalite, ale ulice zostanú prejazdné.

Ide o kompromisné a dočasné riešenie. „Uvidíme, aká bude situácia po spustení tunela Františka,“ uvádza J. Španková. Nasledovať však má dopravný prieskum a vyhodnotenie dočasného riešenia, ktoré samospráva prijala.

(gub)
Páčil sa vám článok?