Pešia zóna je pre peších, cyklisti tam nepatria

19.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Veľmi vítam, že sa konečne začala v Starom Meste diskusia na túto tému. Ako obyvateľ štvrte a častý návštevník pešej zóny pravidelne tŕpnem, aby sa mojej 3-ročnej dcére pri prechádzke pešou zónou nič nestalo, napr. ju nezrazil mladý cyklista - slalomár, ktorý sa práve rozhodol pre trochu adrenalínu medzi chodcami v pešej zóne.

Odpoveď na vašu anketu vidím dosť jednoducho a vôbec nie je potrebné objavovať niečo, čo je dávno vyskúšané vo vyspelých európskych metropolách. Pešia zóna je v prvom rade pre peších návštevníkov, to znamená, že až v druhom rade pre vodičov, návštevníkov reštaurácii, pracovníkov kancelárií a iných zariadení, a obyvateľov - inými slovami, zásobovacie autá sú, bohužiaľ, nutné, ale len vo vyhradenom čaše, napr. medzi 7. a 9. hodinou doobeda. Ostatné autá mimo zásobovania parkujú v priľahlých uliciach alebo v blízkych parkovacích domoch a v pešej zóne nemajú vôbec čo hľadať. Takisto obyvatelia by mali mať vyhradené miesta v blízkosti pešej zóny a v pešej zóne nejazdiť.

Cyklisti do pešej zóny nepatria - stačí sa poučiť z blízkej Viedne, kde je cyklista povinný pri vstupe do pešej zóny zosadnúť, viest bicykel vedľa seba a ak jazdí bicyklom v pešej zóne, je zastavený policajtom a platí pokutu, ako za každý iný dopravný priestupok - osobne som sa pýtal policajta, ako je to v našom Starom Meste a dostal som odpoveď, že žiadne VZN Starého Mesta nezakazuje jazdu cyklistom v pešej zóne.

Pevne verím, že sa aj naše Staré Mesto začne konečne správať na úrovni, ako centrálna štvrť mesta európskeho významu.

Ing. Peter Sadovsky, Staré Mesto

~     ~     ~
Už dlhé roky pracujem ako bratislavský sprievodca. Pretože sa pohybujem po pešej zóne minimálne dvakrát za deň počas celej turistickej sezóny so skupinami turistov, môžem zodpovedne povedať, že situácia v pešej zóne je z roka na rok stále horšia, ba niekedy až neúnosná. Hlavne sa to týka Ventúrskej ulice, kde si niekedy pripadám ako na križovatke Račianske mýto. Nejde tu iba o autá miestnych obyvateľov, či nákladných áut pri rekonštrukcii domov alebo parkovisko priamo na začiatku Ventúrskej pre majiteľa reštaurácie, ale aj o motorkárov a hlavne cyklistov, ktorí nám niekedy ohrozujú zdravie. Preto je môj názor jednoznačný: Pešia zóna je pre peších a zákaz vjazdu treba pre všetkých!

Peter Malaschitz, Bratislava
AD: KTO MÁ MAŤ PREDNOSŤ V PEŠEJ ZÓNE (BN 14/2007)
Páčil sa vám článok?