Diaľničný tunel pod Sitinou majú otvoriť 23. júna

19.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Diaľničný tunel pod Sitinou, ktorý má oficiálny názov Františka, otvoria a sprístupnia motoristom 23. júna. Tým by sa mali naplniť očakávania odbornej i laickej verejnosti o zmiernení hustoty dopravy v západnej časti mesta.

Podľa Magdalény Dobišovej zo stavebnej spoločnosti Skanska, v týchto dňoch sa  dokončuje hlavný diaľničný objekt vrátane priraďovacích a odbočovacích pruhov na súbežné komunikácie. Na lamačskej strane tunela chýba ešte dokončiť asi 380 metrov vozovky a ďalšie nevyhnutné úpravy. Pokračuje aj betónovanie zvodidiel v smere na Brno pri križovatke Diamant a úprava stredného deliaceho pásu diaľnice. Pripravuje sa odpočívadlo Lamač pri benzínovej pumpe. Až tesne pred odovzdaním stavby budú namontované aj odvodňovacie zariadenia, tzv. rigoly, upravia sa okolité svahy a nasadí zeleň.

Na druhej strane, v Mlynskej doline, sa začína s montážou poslednej časti protihlukovej steny. Tu sa už dokončujú terénne úpravy, sadí sa zeleň a spevňujú sa svahy potoku Vydrica. Úplné ukončenie prác po júnovom sprejazdnení tunela sľubuje stavebná spoločnosť na september tohto roku.

Tunel Františka, ktorý je prvým dvojprúrovým diaľničným tunelom na Slovensku bol stavebne dokončený ešte v júni minulého roku. Následne ho začali vybavovať potrebnými technológiami - osvetlením, systémom vetrania, komplexom protipožiarnej ochrany, systémom kontinuálneho merania fyzikálnych veličín, riadenia dopravy v rôznych prevádzkových stavoch atď. Tunel je prepojený únikovými chodbami na piatich miestach, z toho jedno je zväčšené na prejazd vozidiel záchranných služieb. V každej z nich je jeden núdzový záliv. Spravidla každých 150 metrov sú v tuneli tzv. SOS výklenky a každých 90 metrov požiarne výklenky.

Stavebné práce na tuneli Františka začali spoločnosti Taisei a Skanska BS koncom roka 2003 a na prerazenie oboch tunelových rúr potrebovali 17 mesiacov. Tunel má v oboch smeroch takmer 1,5 kilometra, pričom východná rúra meria 1415 metrov a západná 1440 metrov. Na stavbu tunela Františka je vyčlenených 3,5 miliardy korún a po dokončení bude súčasťou diaľnice D2 v úseku Lamačská cesta - Staré grunty. Zavŕšením celého projektu bude kompletne vybudovaný obchvat hlavného mesta Slovenska a vytvorí sa tak súvislé diaľničné spojenie z Českej republiky cez Bratislavu smerom na Nitru a Žilinu, ale aj na hranice s Maďarskom.

(rob)
Páčil sa vám článok?