Na zimnej údržbe mesto neusporilo ani halier

19.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Podľa médií predstavovali úspory na zimnej údržbe komunikácií v Bratislave najprv 50 miliónov, potom tridsať, v skutočnosti sa však neusporil ani halier. O súvislostiach sme sa rozprávali s prvým námestníkom primátora Milanom CÍLEKOM.

- Čísla o možných úsporách na zimnej údržbe boli fiktívne, hoci v jednom prípade vychádzali z reality - v tuhej zime 2005 - 2006 mesto skutočne vynaložilo na zimnú údržbu takmer 174 miliónov. Vynaložené náklady boli teda takmer o polovicu vyššie, ako sa plánovalo, pretože zima bola mimoriadne dlhá a tuhá. Rozdiel sa však nehradil z prostriedkov plánovaných na zimnú údržbu, ale z mimorozpočtových zdrojov, aby sa udržala rovnováha celomestského rozpočtu. Treba povedať, že táto položka dosť vážne zasiahla mestský rozpočet. Na rok 2007 však vznikal rozpočet na zimnú údržbu neskôr, na prelome rokov, schvaľoval sa vo februári 2007 a pri tom sa zohľadnil už aj fakt, že táto zimná sezóna je zasa abnormálne mierna. Oproti 124 miliónom vlani, poslanci schválili na tento rok len 95 miliónov korún.

Ako sa mierna zima prejavila na čerpaní z rozpočtu? Usporilo sa dačo?

- Ani halier. Zaplatili sme za pohotovostnú službu našim dodávateľom štyrikrát po dvadsať miliónov na základe dlhodobých zatiaľ platných zmlúv a odložili sme pätnásť miliónov na november a december, aby nás počasie neprekvapilo opačným vývinom.

Zima vlastne ani nebola a napriek tomu náklady na zimnú údržbu pohltili takmer všetky plánované peniaze. Nie je to čudné?

- Sám som bol prekvapený, že len za pohotovosť, drobnú zimnú údržbu a dva - tri zásahy v období od januára do marca sme minuli osemdesiat miliónov. Na druhej strane musím povedať, že mesto má v správe do 400 kilometrov komunikácií a to je dosť. Napriek tomu budem trvať na tom, aby generálny dodávateľ magistrátu predložil kalkulácie a skutočné náklady, aby sme sa presvedčili, či jeho služba mestu je naozaj efektívna.

Zhováral sa Gustav Bartovic


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?