Pripravované stavebné práce zmenia vzhľad letiska

10.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti so vstupom Slovenska do schengenského priestoru už bratislavské letisko vykonalo viaceré stavebné práce a rekonštrukcie, ďalšie ho však ešte len čakajú.

Najvýraznejšou zmenou, ktorá navyše pozmení celkový vzhľad letiska, je plánovaná výstavba tzv. nástupných mostov. Podobne ako viaceré z úprav a zmien, ktoré sa už uskutočnili, aj v tomto prípade je cieľom oddeliť tok cestujúcich a sú súčasťou plánovaného rozvoja letiska. V súčasnosti sa dokončujú projekčné práce a inžinierske činnosti.

Zmluvne je zabezpečená výstavba nástupného mosta podľa pôvodného projektu, ktorý bol prezentovaný hodnotiacej komisii Európskej únie pre vstup Slovenska do schengenského priestoru. Výška investícií vrátane projektovej dokumentácie je približne 54 miliónov korún, plánovaný termín ukončenia je v septembri tohto roku. Most následne rozšíria, aby boli aspoň čiastočne splnené stúpajúce kapacitné požiadavky na prevádzku, ako aj opodstatnené požiadavky cestujúcich na služby poskytované na medzinárodnom letisku.

Podľa informácií z Letiska M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s., bude do riadnej prevádzky uvedený jeden nástupný most do 31. septembra tohto roka, čo je mesiac pred termínom, ktorý stanovila hodnotiaca komisia. Táto investičná akcia bola tiež zahrnuá do projektu Schengenských prechodových fondov. Pripravené je ďalšie rozšírenie nástupného mostu s dvoma novými vstupmi, tzv. „gates“.

Celkové náklady letiska na splnenie požiadaviek súvisiacich so vstupom Slovenska do schengenského priestoru (vrátane rozšírenia triediarne batožín) dosiahnu sumu 426,1 milióna korún. Z toho náklady rekonštrukčných prác, spojených bezprostredne s plnením schengenských opatrení financovaných zo Schengenských prechodových fondov dosiahnu 133,8 milióna korún.

Letisko M. R. Štefánika všetky požiadavky hodnotiacich komisií Európskej únie v plnej miere akceptovalo a zapracováva do projektov a budovania nových vybavovacích kapacít.

(juh)
Páčil sa vám článok?