Príprava letiska na vstup do schengenského priestoru

10.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské Letisko M. R. Štefánika sa pripravuje na vstup Slovenska do schengenského priestoru, ktorý si vyžaduje aj stavebné úpravy jeho objektov. Časť stavebných prác sa už uskutočnila, ďalšie sa chystajú.

Podmienky, ktoré musí v súvislosti so vstupom do schengenského priestoru bratislavské letisko splniť, sformulovala komisia Európskej únie pre implementáciu schengenských požiadaviek pre medzinárodné letiská vo februári 2005. Pre letisko z nich vyplynula nutnosť uskutočniť viaceré stavby a rekonštrukčné práce v niekoľkých etapách, a to počas plnej prevádzky. Projekty a časový harmonogram týchto prác letisko prezentovalo v máji 2005.

Podľa informácií z Letiska M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s., sa ako prvá splnila požiadavka oddelenia posádok a V.I.P. cestujúcich od obchodných cestujúcich. Letisko z vlastných zdrojov vybudovalo terminál všeobecného letectva - do prevádzky ho uviedlo v januári minulého roku. Celkové náklady na jeho vybudovanie vrátane technológií predstavovali sumu 15,5 milióna korún.

Vybudovaním vodotesných priečok v rôznych častiach terminálov, rekonštrukciou a dovybavením pasových pultov Hraničnej kontroly Policajného zboru letisko splnilo ďalšie požiadavky lepšej identifikácie pasažierov. Prijaté opatrenia znemožňujú odovzdanie cestovných dokladov cestujúcim prilietavajúcim z krajín mimo schengenského priestoru. Práce sa uskutočnili postupne od októbra 2005 do januára tohto roka a vyžiadali si náklady šesť miliónov korún.

Ďalším krokom bola prístavba príletovej haly - terminál C. Prístavba spĺňa kritériá oddelenia schengenských a non-schengenských cestujúcich prilietavajúcich na bratislavské letisko. Výstavba sa uskutočnila v čase od decembra 2005 do júna 2006 v celkovom náklade 66 miliónov korún, časť zo sumy - 42 miliónov korún - bude letisku refundovaných zo Schengenských prechodových fondov.

Požiadavky presunutia pracovísk prevádzkového útvaru z príletového terminálu pred miestom pasovej kontroly, požiadavky migračného úradu na vybudovanie „azylového“ domu a požiadavky odsunu operačného a monitorovacieho pracoviska a zázemia polície z odletovej haly riešilo letisko rekonštrukciou a nadstavbou dvoch podlaží na budove „Staré Cargo“ - dnes prevádzkovo-administratívna budova. Celkové náklady 123 miliónov korún zatiaľ letisko pokrýva z vlastných zdrojov, 900-tisíc euro, by malo byť letisku preplatená zo schengenských fondov.

Stavebné práce sa začali v júni minulého roku a po kolaudácii bola budova odovzdaná do užívania v januári tohto roku. V súčasnosti sa v termináloch vykonávajú ďalšie rekonštrukčné práce, ktoré si vyžiadajú náklady 15,4 milióna korún, ich ukončenie sa predpokladá v máji tohto roku.

(juh)
Páčil sa vám článok?