Nezmyselne osadené stĺpiky bývajú často neúčinné

8.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Osádzanie stĺpikov na chodníky staromestských ulíc, ktoré majú zabrániť neoprávnenému parkovaniu áut, nie je vždy dôkladné. Pokiaľ nie je chodník ohraničený stĺpikmi zo všetkých strán, pre niektorých vodičov nie je problém sa na neho dostať a zaparkovať hneď vedľa stĺpikov, za ktoré by fakticky nemal vojsť.

Svedčia o tom prípady z viacerých ulíc v Starom Meste, napríklad na Legionárskej ulici (na fotografii), Kollárovom námestí, či na Mýtnej ulici pred budovou Slovenského rozhlasu. Dlhodobo je situácia s nelegálnym parkovaním neúnosná na Námestí slobody, kde autá parkujú v niekoľkých radoch pozdĺž cesty, pričom stoja priamo na námestí. To, že ohrozujú chodcov a zničili trávnik, ich zjavne nezaujíma.

Spôsob osádzania stĺpikov na ochranu chodcov, zdá sa, zatiaľ nemá jasnú stratégiu, pretože hustota ich osadenia je rôzna. Líšia sa konštrukčným riešením, použitým materiálom a výškou. Jednotná nie je dokonca ani farba stĺpikov, niektoré sú čierne, iné sivé, ďalšie červeno-biele. Je preto azda najvyšší čas, aby samosprávy mesta a mestských častí zjednotili systém osádzania mechanických zábran na chodníky.

Stĺpiky na chodníkoch sú prospešným preventívnym opatrením, pretože parkovanie na chodníkoch v centre mesta a jeho širšom okolí sa stalo akoby národným športom vodičov, ktorí zabudli, že aj oni sú niekedy chodcami.

Svoj podiel na tom, že si vodiči zvykli parkovať na chodníkoch, má aj mestská polícia, ktorá nedokáže byť dostatočne razantná, ale najmä nedokáže svojím prístupom a sankciami vodičov vychovať k disciplíne a ohľaduplnosti.

(rob)
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?