Predĺženie Harmincovej ulice sa asi oddiali

23.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Predĺženie Harmincovej ulice na Rázsochy sa asi ešte oddiali, pretože stále nedošlo k dohode medzi mestom a súkromným vlastníkom pozemkov, na ktorých má cesta stáť.

O probléme sme informovali v novembri. V tom čase sa rozhodovalo o probléme na krajskom stavebnom úrade. Ten však rozhodol v neprospech právoplatných majiteľov pozemkov, ktorí sa odvolali na štátny stavebný úrad na ministerstve výstavby. Odvolanie tam doručili 7. februára a rozhodnutie malo padnúť do 30 dní.

Vlastník pozemkov, Pavel Ondriš, nedostal žiadne vyrozumenie, my sme zistili, že rezort výstavby postúpil vec na ministerstvo zdravotníctva, ktoré by sa malo tiež vyjadriť. Ako informoval hovorca rezortu výstavby Miroslav Bátovský, ide o zložitý prípad, ktorý si vyžaduje dlhšiu lehotu na vybavenie. Pretože vo veci ide aj o súkromné osoby, nemohli informovať o priebežnom stave konania.

Pán Ondriš tvrdí, že na pozemkoch, ktoré zdedil on so sestrou, zdravotníci nepostavili nič. Nazdáva sa, že k takémuto kroku došlo preto, lebo tie isté firmy, ktoré rozostavali nemocničný areál na Rázsochách, predĺžili aj Cestu pod Zečákom až k objektu nemocnice. Súrodenci Ondrišovi však pokladajú stavbu za nelegálnu.

„Tú cestu postavili až v deväťdesiatom šiestom a pritom v roku 1992 poslanci rozhodli, že pôdu nám vrátia.“ Argumentuje, že dokončením križovatky by sa bez vyrovnania starého záberu ich majetku nevytvoril nový vstup do Lamača, ale len prístup k jeho súkromnému pozemku. Vlastníci sú ochotní predať mestu celý pozemok za odhadnú cenu približne 3500 Sk za štvorcový meter, kým vlastníci okolitých, menších, plôch sa dožadujú trhovej. Tá je o päť tisícok vyššia.

Pred časom bolo mesto ochotné odkúpiť nielen časť pozemku pod cestou, ale aj pár desiatok štvorcových metrov, ktoré zostanú bokom, pretože uznalo, že pozemok sa znehodnotí a nebude sa dať pestovateľsky využívať. Chcelo však riešiť oba zábery oddelene. V súčasnosti už údajne neplatí ani táto alternatíva a P. Ondriš je presvedčený, že za starší záber by peniaze nikdy nevidel. V tejto súvislosti je pozoruhodné, že v katastri nie sú záznamy o stavebných zmenách a prevode vlastníctva pôdy na štát či mesto.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?