Výťahy k lávkam nad diaľnicou sú stále problémom

23.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od odovzdania nadchodov ponad diaľnicu a Einsteinovu ulicu v Petržalke sú problémom výťahy. Sú síce moderné, ale viac nefungujú, ako vozia ľudí, lebo opravy sú zdĺhavé.

Zdĺhavosť opravy pramení v ich modernosti - v čase uzávierky tohto vydania novín síce podľa informácií z odboru dopravy bratislavského magistrátu mali oba výťahy na strane sídliska fungovať, bežne sa však pri každej poruche čaká na náhradné dielce z Nemecka.

„Už pri projekte sme upozorňovali na to, že s výťahmi bude problém, pretože budú častým terčom vandalských útokov,“ pripomína vedúci odboru cestného hospodárstva magistrátu Marián Blaho. Na otázku, či neexistujú odolnejšie výťahy, odpovedá, že zrejme áno, ale tam je aj patričný rozdiel v cene. Ukazuje sa, že chyba naozaj korení už v projekte a výbere materiálov.

M. Blaho - a nie jediný - upozorňuje na to, že výťahy sú bezprostredne po oprave a očistení pomaľované, tlačidlá rozbité. Katastrofou môže byť aj denná údržba: „Nechcite vedieť, čo všetko odtiaľ pri rannom čistení vynášame...“. Výťahy nie sú centrom pozornosti ani mestskej ani štátnej polície, magistrátny odbor dopravy však bude žiadať, aby sa mestská polícia viac najmä v noci sústredila na tieto dva objekty. Uvádza tiež, že v každom z výťahov je tlačidlo, ktorým sa dá nahlásiť porucha - ak teda aspoň jeden výťah funguje, dá sa pomoc z druhého výťahu privolať rýchlejšie. Na otázku čitateľky Kataríny Tomovej, kam sa môže v prípade poruchy obrátiť, je to len polovičná odpoveď. Vyžaduje totiž, aby aspoň jeden výťah fungoval. Ak nefunguje ani jeden, treba sa obrátiť priamo na magistrát, odbor cestného hospodárstva.

M. Blaho však chodcom prekonávajúcim túto prekážku dáva nádej. Podľa jeho slov istý čas boli skutočne problémy s firmou, ktorá má na starosti údržbu týchto výťahov. Zmenilo sa však jej vedenie a zdá sa, že spolupráca sa zlepší. To spolu s lepším strážením týchto zariadení zo strany bratislavskej mestskej polície by malo prispieť k zlepšeniu fungovania výťahov.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?