Lanovku obmedzili a zvýšili ceny jázd

7.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Lanovka zo Železnej studienky na Kamzík je od marca drahšia a premáva už len od štvrtka do nedele a počas sviatkov. Mestská časť to zdôvodnila slabým až žiadnym záujmom o prepravu zo strany cestujúcich začiatkom a v strede týždňa.

Na prevádzku lanovky vyčlenila novomestská samospráva na tento rok 996-tisíc korún, čo je o 2 milióny 454-tisíc korún menej ako v roku 2006, keď bola dotácia pre lanovku vo výške 3 milióny 450-tisíc korún. Vstupné bude vyššie o 20 až 30 korún. Deti do 6 rokov sa povezú zadarmo a počas sobôt, nedieľ a štátnych sviatkov aj dôchodcovia nad 70 rokov. V súčasnosti stojí jednosmerný lístok 80 korún a obojsmerný 120 korún.

Príjmy sa podľa riaditeľa EKO - podniku verejnoprospešných služieb (EKO-VPS) Nového Mesta Viliama Žákoviča v roku 2006 skladali z vybraného cestovného vo výške viac ako 2,1 milióna, z prenájmu bufetu - vyše 24-tisíc a z dotácie. Z celkových výdavkov vyše 5,7 milióna korún išlo na osobné náklady viac ako 5 miliónov, z toho mzdy zhltli vyše 3,6 milióna korún a zostatok boli odvody do fondov. Zisk v roku 2006 bol 70-tisíc korún. V. Žákovič konštatoval, že v tomto roku chcú znížiť náklady na prevádzku lanovky o 1,5 milióna korún, udržať a prípadne zvýšiť vlastné príjmy z prepravného.

Na našu otázku, čo konkrétne urobila samospráva Nového Mesta na prilákanie turistov do Lesoparku, ktorí by mohli využívať lanovku, riaditeľ EKO-VPS uviedol, že tzv. lákadlom pre návštevníkov musí byť celý komplex služieb. Pripomenul napríklad rekonštrukciu Železnej studienky, pripravovanú obnovu bývalej reštaurácie Snežienka či rokovanie o vybudovaní lyžiarskej zjazdovky súbežne s lanovkou. Podnik pripravuje aj rôzne aktivity počas jari, leta a jesene, o ktorých je ešte predčasné hovoriť. Oslovili všetkých riaditeľov základných škôl, a kvôli propagácii aj Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, či istý magazín. Podľa riaditeľa EKO-VPS, starosta Nového Mesta v týchto dňoch oslovuje primátorov a starostov s výzvou, aby sa žiaci základných škôl pri návšteve Bratislavy previezli aj lanovkou.

Po nástupe Andreja Ďurkovského na post primátora v jeho prvom volebnom období mesto odkúpilo pozemky i s existujúcimi stožiarmi lanovky v hodnote 19,5 milióna korún a dalo ich mestskej časti ako svoj vklad do jej obnovy.

Pri rekonštrukcii lanovky v roku 2005, po 15-tich rokoch jej chátrania, nešlo len o obnovu stožiarov a príslušenstva. Opravený bol aj úsek cesty Brečtanová - Koliba/Kamzík, kde pribudli kanalizačné jarky, vybudovali sa parkoviská v blízkosti hornej stanice. Na obnovu prispelo mesto bezplatným postúpením projektovej dokumentácie cesty v hodnote asi 5 miliónov, Bratislavský samosprávny kraj investoval do fyzickej rekonštrukcie sumu 15 miliónov a samotné Nové Mesto investovalo do opráv lanovky vyše 32 miliónov korún.

(rob)
Páčil sa vám článok?