Bratislavské vodárne sa k vlastníctvu cesty nehlásia

2.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Už desať rokov trpia a platia obyvatelia domov na Kutlíkovej ulici za neochotu vodární dotiahnuť do konca problém s neskolaudovanou a neudržiavanou cestou v Starom háji.

Na mape je to vlastne len prívesok Kutlíkovej ulice, doslova ako slepé črevo. Na jeho začiatku a konci bývajú v bytovkách ľudia, ale najmä tí z čísel 1, 3 a 5 majú problém sa dostať k svojim bytom a garážam. Cesta totiž nie je len neskolaudovaná, ale dlhodobo neudržiavaná. „Dochádza nám trpezlivosť, je možné, že podáme trestné oznámenie a budeme sa dožadovať náhrady škôd spôsobených nedbalosťou. Je nám jedno, či to zaplatí mesto, mestská časť alebo vodárne,“ povedal nám obyvateľ jedného z bytov.

Oficiálne stanovisko Spoločenstva vlastníctva bytov a garáží je zatiaľ trpezlivejšie. Prezentuje ho sizyfovská snaha dokumentovaná listmi podpísanými Alojzom Salajom, predsedom spoločenstva, ktoré máme v redakcii. Prvý je z januára 1998, keď už bola situácia s cestou kritická. Nedokonale urobená betónová cesta k objektom vtedajšieho vodárenského podniku a plynární už vtedy bola samý výmoľ a jama.

List adresovali magistrátu so žiadosťou o vyriešenie problému. Ten spočíva v tomu, že pozemok je vo vlastníctve magistrátu, komunikáciu však postavili vodárne. Neskolaudovali ju, neodovzdala sa, a tak sa jej neskôr pri privatizácii bytového fondu zbavili. Lenže prevziať ju, lebo je neskolaudovaná, nemôže ani mesto, ani magistrát. Magistrát sa teda v roku 1998 vyjadril, že začína správne konanie, ktorým by sa nejasnosti odstránili. Čas a konanie sa vliekli a o dva roky od problému magistrát odskočil.

Spoločenstvo sa teda pokúša znovu zlomiť neochotu Vodární a naozaj - vo februári 2001 oznamuje vedúci právneho odboru Vodární a kanalizácií Ivan Podlucký, že v najbližšom možnom termíne opravu cesty zabezpečia. Lenže rok sa minul, aj ďalší a situácia sa nezmenila. Len vodárne a kanalizácie sa zmenili na Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS) a tá s Kutlíkovou nechce mať nič. Hovorkyňa BVS Jan Štulajterová nám telefonicky oznámila, že na Kutlíkovej ulici BVS nemá žiadny objekt, najbližšie objekty majú na Starohájskej. Jednoducho neuzavretú stavbu po svojom predchodcovi neprevzali.

Napriek tomu, že aj mestská časť, aj magistrát ich za vlastníkov cesty považujú. V minulom roku magistrát niekoľkokrát požiadal BVS o informáciu, akým spôsobom bude vec riešiť, niekoľkokrát vec urgovala aj mestská časť. Riaditeľ BVS Daniel Gemeran vlani v marci vo svojej odpovedi A. Salajovi píše len to, čo každý vie - že „dotknutá nehnuteľnosť nie je majetkovoprávne vyrovnaná“, že zrejme išlo len o areálovú komunikáciu a že BVS rokuje s Petržalkou o jej odovzdaní do správy mestskej časti. Ale nezmenilo sa nič, ak nerátame veľkosť jám na ceste a stav tlmičov áut obyvateľov ulice.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?