Do Rakúska cez nový hraničný priechod

5.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nedávny sviatok Sedembolestnej panny Márie bol pre aj Bratislavčanov príležitosťou na výlety do blízkeho či vzdialenejšieho okolia. Mnohí sa rozhodli pre Rakúsko, pričom si vybrali hraničný priechod Petržalka - Berg či Jarovce - Kittsee.

Čakať tu tak v smere do Rakúska pod návalom cestujúcich z celého Slovenska museli 120 minút. A nový hraničný priechod Jarovce - Kittsee ústiaci z diaľnice D61 bol poloprázdny.

Verejnosť  zrejme nie je dostatočne informovaná, že od 1. júla 1999 je v prevádzke aj nový cestný hraničný priechod v Jarovciach. Ako sme sa dozvedeli na Ústrednom colnom riaditeľstve, ide o priechod pre osobné a nákladné vozidlá bez obmedzenia, ktorý má nepretržitú prevádzku. Nový hraničný priechod Jarovce - Kittsee je na slovenskej strane napojený na diaľnicu D61. Tá bola prakticky v tomto úseku hotová už dávnejšie, chýbala však colnica, čo brzdilo uvedenie diaľničnej prípojky do prevádzky.

Zatiaľ je vybudované len diaľničné napojenie nového hraničného priechodu. To znamená, že jeho jediné spojenie vedie  len v smere od Mosta Lafranconi a na Most Lafranconi. Ako nám však potvrdil riaditeľ úseku investičnej výstavby Slovenskej správy ciest Ladislav Csáder, do konca roka by mal byť vybudovaný obchvat Jaroviec, ktorý sa začne pred vstupom do obce a vyústi napojením na nový hraničný priechod. Tým sa vylúči akýkoľvek tranzit cez Jarovce, ktoré boli v posledných desiatich rokoch vystavené frekventovanej premávke slovenských a rakúskych vozidiel. „Účelom tohto obchvatu je po prvé - dostať dopravu z Jaroviec, a po druhé - pre obyvateľov Petržalky, Rusoviec a Čunova zlepšiť prístup do Rakúska,“ uviedol Ladislav Csáder. Vyjadril nádej, že do konca roku 1999 bude tento obchvat uvedený do prevádzky.

Na rakúskej strane nového hraničného priechodu zatiaľ chýba colnica, ktorú nahrádza len niekoľko unimobuniek. Rakúšania však už z nového priechodu vybudovali cestný obchvat Kittsee, ktorý sa končí za touto rakúskou dedinou. Otvorená zostáva otázka, či sa Rakúšania predsa len rozhodnú napojiť diaľničný priechod „nové“ Jarovce na diaľnicu Viedeň - Budapešť. Kompetentné rakúske orgány sa zatiaľ odmietajú k tejto otázke otvorene vyjadriť. 

(ado)

Nový hraničný priechod v Jarovciach zatiaľ slovenskí motoristi využívajú minimálne.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?