Rozhoduje sa o diaľnici v Petržalke

28.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavčania majú takmer do konca februára možnosť nahliadnuť do správy o hodnotení vplyvov na životné prostredie k zámeru výstavby diaľnice D61 Viedenská cesta - Prístavný most.

Ministerstvo životného prostredia posudzovalo viaceré varianty výstavby tohto diaľničného úseku - jedného povrchového a dvoch podpovrchových, pričom na ďalšie posudzovanie určilo variant povrchový a variant nulový.

Ministerstvo upozornilo, že povrchový variant má niektoré prevádzkové riziká, ako sú znečistenie povrchových a podzemných vôd počas stavby a počas prevádzky, najmä pri haváriách vozidiel osobitne v dotyku s ochranným pásmom vodného zdroja Pečenský les, znečistenie pôdy a zelene v sprievodnom pruhu telesa diaľnice, znečistenie ovzdušia emisiami a hlučnosť najmä v dotyku s obytnými zónami a školskými a zdravotníckymi zariadeniami.

Tento variant je však z hľadiska vplyvov na životné prostredie podľa ministerstva výhodnejší, ako tzv. nulový variant, teda nerealizovanie stavby. Za predpokladu splnenia navrhnutých opatrení na prevenciu, elimináciu, minimalizáciu a kompenzáciu vplyvov na životné prostredie, je realizácia stavby podľa ministerstva prijateľná.

Tento úsek diaľnice má mať celkovú dĺžku 3822 metrov, z toho estakáda tvorí 640 metrov a čiastočný zárez 2152 metrov. Úsek Viedenská cesta - Prístavný most je súčasťou D61 - štátna hranica s Rakúskom - Bratislava - Trnava - Trenčín. Tento diaľničný ťah je súčasťou európskeho cestného ťahu E75 Gdansk - Lodž - Žilina - Bratislava - Budapešť - Belehrad - Atény. Je zároveň súčasťou Transeurópskej magistrály sever - juh a patrí do koridoru Bratislava - Žilina - Košice - Vyšné Nemecké - Ukrajina. Výstavba tohto diaľničného úseku je plánovaná na roky 2001 až 2004. Celkové náklady na stavbu predstavujú podľa odhadov takmer 3,347 miliardy korún.

Správa ministerstva životného prostredia je do 24. februára prístupná verejnosti na oddelení životného prostredia bratislavského magistrátu na Laurinskej 5.

(brn)
Páčil sa vám článok?