Na Miletičovej museli rešpektovať aj uloženie sietí

26.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na niektorých úsekoch zrekonštruovanej Miletičovej ulice sú stĺpy a dopravné značky osadené uprostred chodníkov, naši čitatelia nás upozornili aj na fakt, že chodníky zužujú aj múriky okolo stromov.

S otázkou, prečo sa pri rekonštrukcii Miletičovej ulice zvolilo takéto voči chodcom nie práve optimálne riešenie, sme sa obrátili na Ladislava Csádera, generálneho riaditeľa akciovej spoločnosti Metro Bratislava, ktorá bola investorom rekonštrukcie Košickej a Miletičovej ulice.

„Pokiaľ ide o sťažnosti niektorých obyvateľov na užší priestor pre chodcov, projekt stavby v rámci rozšírenia komunikácie predpokladal zabratie časti trhoviska a priľahlého parkoviska po celej dĺžke o takmer tri metre, s následným zúžením chodníka,“ povedal nám L. Csáder. „Do nového priestoru boli potom premiestnené aj stĺpy verejného osvetlenia a dopravné značky. Dopravné značky a stĺpy verejného osvetlenia boli osadené v súlade s príslušnou normou, podľa ktorej ich vzdialenosť od obrubníka musí byť minimálne 80 cm. Miesto osadenia stožiarov trakčného vedenia MHD bolo v niektorých úsekoch podmienené uložením inžinierskych sietí a kábelovodov, ktoré bolo treba zachovať a rešpektovať.“

Ako dodal, inou a veľmi citlivou témou je výrub stromov. „Veľmi dôkladne sme zvažovali každý výrub a oproti pôvodnému projektu sa nám podarilo zachovať viacero stromov v priestore Trenčianskej ulice a parčíka na Záhradníckej ulici. Čo sa týka spomínaného zúženého miesta, posunuli sme líniu ochranného zábradlia od ponechaného stromu tak, aby vznikla dostatočná šírka aj na prechod matiek s kočíkom. Osobne sa domnievam, že prínos zachovania stromov, obzvlášť na frekventovanej Miletičovej ulici, ďaleko prevažuje nad dôsledkami lokálneho zúženia chodníka v mieste stromu.“

Ako sme si opakovane overili na novom úseku Miletičovej ulice, v stavebnom zápale sa zabudlo na smetné koše. Na úseku od Trenčianskej po Záhradnícku ulicu zostal iba jediný kôš pri vchode na trhovisko a aj ten tu zostal napriek nákladnej rekonštrukcii ulice.

(juh)

FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?