Nová časť Lamačskej je stále zatvorená

19.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nový úsek vozovky na Lamačskej ceste pri Rázsochách, ktorým sa vodiči v smere z Lamača dostanú k obchodnému domu Tesco, je stále uzatvorený nielen pre osobnú, ale od minulého týždňa aj pre mestskú hromadnú dopravu. Napriek tomu si tadiaľ mnohí vodiči skracujú cestu a porušujú predpisy.

Na otvorenie cesty, ktorá súvisí s výstavbou tunela Sitiny, netrpezlivo čakajú najmä motoristi z Devínskej Novej Vsi, Dúbravky, Záhorskej Bystrice, Lamača, ale aj celého Záhoria, aby ich jednoducho doviedla do lamačského hypermarketu a na čerpaciu stanicu a nemuseli jazdiť zatiaľ jedinou obchádzkovou trasou cez celú Dúbravku.

Ešte v decembri nás hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík informoval, že úsek cesty nie je skolaudovaný. V súčasnosti je Lamačská cesta v úseku od odbočky na Harmincovu ulicu až po železničnú stanicu Lamač jednosmerná a vjazd na starý úsek cesty z opačnej strany mali povolený len linky mestskej hromadnej dopravy a vodiči, ktorí majú na tomto úseku firmu, alebo klienti firiem.

Keďže nová estakáda bola odovzdaná ešte v septembri, bol už dostatočne dlhý čas na ukončenie kolaudácie a zlepšenie dopravnej situácie tisícom motoristom.

Podľa vyjadrenia riaditeľky sekcie dopravy a cestného hospodárstva magistrátu Tatiany Kratochvílovej Národná diaľničná spoločnosť nemá na tento úsek komunikácie vydané predčasné užívanie a ani iný doklad, ktorý by ju oprávňoval cestu spojazdniť. Preto sa podľa nej krajský úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie rozhodol cestu uzavrieť, a to aj pre mestskú hromadnú dopravu.

Podľa T. Kratochvílovej nejde len o tento problém, ale aj o celkové riešenie dopravnej situácie a značenia pri výjazde z nového úseku Lamačskej cesty v smere do mesta a pri odbočovaní k obchodnému domu Tesco v smere z mesta, kde je zákaz vjazdu kamiónom, čo podľa nej spôsobuje problémy v priepustnosti komunikácie. T. Kratochvílová dodala, že na legalizácii nového úseku sa pracuje a chceli by ho čo najskôr sprístupniť motoristom. Nepredpokladá však, že to bude skôr ako o jeden mesiac.

Dopravný podnik kvôli tomu 11. januára vylúčil z Lamačskej cesty v úseku od železničnej stanice Lamač v smere do mesta autobusovú dopravu. Istý čas jazdili linky číslo 38 a 63 aj po neskolaudovanom úseku komunikácie. Po tomto termíne musia autobusy odbočiť na diaľnicu, čím už v smere do centra neobsluhujú zastávku Tesco Lamač. Táto situácia bude podľa dopravného podniku trvať až do odvolania.

(rob)

Páčil sa vám článok?