PAAS: Mesto pripravuje zmeny regulovaného parkovania, zaplatíte zaň aj cez sms

28.4.2023
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Na základe skúseností z prevádzky prvých zón regulovaného parkovania PAAS v Bratislave a tiež podnetov od obyvateľov magistrát počas uplynulých mesiacov pripravoval viaceré zmeny, od ktorých si sľubuje vylepšenie pravidiel systému regulovaného parkovania. Viac nám prezradili z komunikačného oddelenia magistrátu.

Na niektoré vylepšenia netreba zmeniť Všeobecne záväzné nariadenie a tieto zmeny sa už postupne realizujú - zahusťuje sa sieť parkomatov, zlepšuje kontrola, pripravuje nové PAAS klientske miesto a na magistráte sa zaoberajú aj väčším zosúladením časov regulácie v jednotlivých zónach.

"Zmeny, na ktoré je potrebná zmena VZN, sme v týchto dňoch sfinalizovali, poslali na pripomienkovanie mestským častiam a dnes ich zverejňujeme aj na pripomienkovanie zo strany obyvateliek a obyvateľov," informovali nás. 

Návrh zmien vytvorí podmienky pre zavedenie možnosti platby parkovného cez SMS pre rozšírenie možností platby, ktorými sú v súčasnosti parkomaty, mobilné aplikácie či úhrada parkovného v partnerskej prevádzke alebo u parkovacieho asistenta.

Pokiaľ ide o zmeny týkajúce sa parkovacích kariet, na jednu osobu budú môcť byť po novom vydané 3 rezidentské parkovacie karty (na jeden byt maximálne 3 karty). "Odstránime tak napríklad nutnosť prepisovať vozidlá medzi členmi jednej domácnosti," vysvetľujú na magsitráte.

Mení sa aj maximálny limit dĺžky vozidla pre vydanie rezidentskej karty, zo súčasných 5,3 metra na 5,4 metra. "Tým reagujeme na obyvateľky a obyvateľov, ktorí napríklad používajú dlhšie rodinné vozidlá a v súčasnosti sa nezmestili do limitu," približuje magistrát.

Použitie bonusovej karty pre všetkých Bratislavčanov by malo byť prehľadnejšie, aby bolo jasné, kde je možné využiť dve hodiny bezplatného parkovania a kde nie. V praxi to znamená, že bonusová karta bude platiť všade okrem ucelenej oblasti v centre mesta.

"Snažili sme sa tiež čo najviac vyjsť v ústrety zraniteľným skupinám obyvateliek a obyvateľov a po konzultáciách s poskytovateľmi sociálnych služieb navyšujeme počet návštevníckych hodín pre prijímateľov sociálnej a zdravotnej starostlivosti na 750 hodín/rok. Zároveň pre registrovaných poskytovateľov sociálnych služieb zavádzame možnosť získať zľavovú parkovaciu kartu, s ktorou budú mať nárok na 90 % zľavu z hodinového parkovného. Cieľom je uľahčiť poskytovanie sociálnych služieb ľuďom, ktorí sú odkázaní na domácu starostlivosť," uvádza magistrát.

Prehodnotili tiež cenu abonentskej karty v drahších zónach (tarifné pásmo A-C), v ktorých ju navrhujú zlacniť o 20 %, aby bola dostupnejšia napríklad pre menšie prevádzky v regulovanej zóne.

Súčasťou zmien VZN bude aj návrh nových zón v mestských častiach, kde sa bude v nasledujúcich rokoch PAAS ďalej rozširovať.

Návrh zmien nájdete TU. 

Pripomienky môže verejnosť posielať do 9.5.2023 na adresu parkovanie@bratislava.sk, poštou alebo osobne na podateľni magistrátu. Po vyhodnotení pripomienok magistrát predloží návrh zmien na májové zasadnutie mestského zastupiteľstva.

(ms)

Páčil sa vám článok?