Cesta medzi Pernekom a Rohožníkom prechádza komplexnou rekonštrukciou

22.3.2023
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja začala po zimnej stavebnej uzávere opäť s opravou cesty II/501 Pernek – Rohožník a to technológiou recyklácie za studena. V danom úseku je doprava striedavo vedená v jednom jazdnom pruhu.

„Pri rekonštrukciách sa sústreďujeme na kvalitu, nie kvantitu. Komplexne opravujeme súvislé úseky tak, aby cesta mala dlhšiu životnosť. Aj tento úsek komunikácie sme vybrali práve z dôvodu rozsiahleho poškodenia vozovky, ako napríklad odtrhnutých krajníc, lokálneho poklesu vozovky, pozdĺžnych a priečnych trhlín. Zvolili sme technológiu recyklácie za studena na mieste, ktorá je nízkoodpadová a ekologickejšia,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Ide o dva úseky komunikácie, ktoré sa robia v súbehu - cestu II/501 medzi Pernekom a Kuchyňou a cestu II/501 medzi Kuchyňou a Rohožníkom. Celkovo ide o asi 9,6 km cesty opravovanej v polovičnom profile na viacero etáp v celkovej hodnote takmer 4,4 milióna eur. Práce sa budú realizovať do 30. 4. 2023.

Zdroj: BSK

​Rekonštrukcia cesty Rohožník - Pernek.

Ako nás ďalej informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman, technológia pomocou recyklácie za studena na mieste je založená na druhotnom využití materiálov už zabudovaných v konštrukcii vozovky. Používa sa tam, kde je únosnosť vozovky vyčerpaná a poškodenie vozovky je v takom rozsahu, že je potrebné revitalizovať okrem krytu aj podkladné vrstvy. Celková hrúbka novej konštrukcie vozovky predstavuje 30 cm, z toho 20 cm tvorí zrecyklovaná vrstva a 10 cm nové asfaltobetónové vrstvy. Vyfrézovaný materiál sa použije na tvorbu nových nespevnených krajníc. Pri tejto technológii je nevyhnutná aj tzv. technologická prestávka, počas ktorej môžu mať vodiči sedem dní pocit, že sa na ceste nič nedeje. Počas tejto fázy prebieha proces štiepenia a zrenia zabudovaných materiálov.

Zdroj: BSK

​Rekonštrukcia cesty Rohožník - Pernek.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?