Na Železnej pribudli nové parkoviská

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na začiatku Železnej studienky pribudli nové upravené parkovacie plochy. Ide o prvý krok k zamýšľanej regulácii vjazdu motorových vozidiel na toto územie, ďalšie sa uskutočnia po vyhodnotení skúseností.

Pôvodné malé parkovisko s neupraveným povrchom na pravej strane Cesty na Červený most (hneď za Červeným mostom) bolo upravené špeciálnymi tvárnicami s otvormi, cez ktoré môže rásť tráva. Parkovať na ňom môže 42 vozidiel. Na protiľahlej strane cesty, kde sa predtým parkovalo priamo na lúke, bolo vybudované ďalšie parkovisko s rovnakou povrchovou úpravou, resp. jeho prvá časť.

Ako uviedol riaditeľ spoločnosti Mestský parkovací systém Igor Dula, bude sa monitorovať pohyb motorových vozidiel a využívanie parkoviska, aby sa overilo, či je nutné toto nové parkovisko, ktoré má kapacitu 60 miest, rozšíriť, alebo bude postačovať potrebám.

Súčasťou plánovaných zmien dopravného režimu bude regulácia vjazdu do doliny Železnej studienky. O charaktere regulácie sa podľa slov I. Dulu takisto rozhodne na základe vykonaného monitoringu. Možností je viacero, regulácia by mala byť kompromisom medzi dvomi extrémnymi polohami - úplným uzatvorením doliny pre automobilovú dopravu a naopak režimom bez akéhokoľvek obmedzenia.

Ako sme už informovali, spoločnosť Mestský parkovací systém vypracovala návrh na riešenie dopravného a prevádzkového režimu v lokalite Železná studienka. Ráta sa s tým, že Cesta na Červený most bude rozdelená na tri zóny.

Prvá zóna by znamenala voľný prístup z mesta až po Červený most, v druhej by bol povolený vjazd pre návštevníkov, ktorí si budú musieť zaplatiť za parkovanie áut a dopravnej obsluhy na povolenie, a do tretej zóny by bol vstup len na povolenie.

Regulácia by mala platiť počas víkendov a počas sviatkov od 8. do 18. hodiny. Jednotlivé zóny by mali byť od seba oddelené rampami, obsluha ktorých by vyberala poplatky za parkovanie a kontrolovať povolenie na vjazd.

(ver)

Páčil sa vám článok?