Parkovanie v Bratislave: Komu platí PAAS karta rok, komu dlhšie a kedy treba predĺžiť návštevnícku kartu?

4.1.2023
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

O pár dní uplynie presne rok od spustenia celomestskej parkovacej politiky v Bratislave, keď si prví rezidenti kupovali parkovaciu PAAS kartu. V ich prípade platí dlhšie ako u rezidentov, ktorí sa do systému zaregistrovali neskôr. Inak je to však s kartou na bezplatné parkovanie vašich návštev.

Prvé PAAS zóny s regulovaným parkovaním sa spustili v našom meste 10. januára 2022, a to v troch lokalitách: na petržalských Dvoroch 4, v Krasňanoch v Rači a na Tehelnom poli v Novom Meste. Neskôr nasledovali ďalšie zóny aj v Ružinove či v Starom Meste. Kto sa zaregistroval a kúpil si rezidentskú PAAS kartu, parkuje vo svojej zóne zadarmo neobmedzený čas, pričom niektorým rezidentom platí parkovacia karta dlhšie ako len jeden rok.

„Je to definované vo VZN: Platnosť ročnej rezidentskej parkovacej karty vydanej v období od 1. októbra 2021 do 30. apríla 2022 sa predlžuje na 15 mesiacov. Uvedené platí len pre prvú vydanú rezidentskú parkovaciu kartu danému žiadateľovi. Karty zakúpené po 30. apríli 2022 platia rok,“ uviedla hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková.

Predĺženie platnosti sa však netýka návštevníckej karty, a to ani v prípade rezidentov, ktorým platí rezidentská parkovacia PAAS karta dlhšie.

Zdroj: BN

Oznam z magistrátu - platnosť návštevníckej PAAS karty si treba po roku predĺžiť.

Ide o kartu, ktorú získate k rezidentskej karte zadarmo, a vďaka nej môžu návštevy u vás parkovať 100 hodín v roku bezplatne. V prípade, že máte trvalý pobyt v regulovanej zóne, ale nevlastníte vozidlo alebo parkujete vo svojej garáži, môžete získať bezplatnú návštevnícku kartu so 150 voľnými hodinami na rok, a to bez rezidentskej parkovacej karty. Žiadateľ s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorý potrebuje osobnú asistenciu, má nárok až na  500 bezplatných hodín  pre svoje návštevy.

Platnosť návštevníckej karty si však musíte po roku predĺžiť – upozornenie z magistrátu by vám malo prísť vopred spolu s informáciou, ako postupovať.

(ac)

Páčil sa vám článok?