Seniori 70+ môžu cestovať v MHD zadarmo. Prečo však revízorovi nestačí predložiť občiansky?

1.11.2022
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

S touto otázkou na nás obrátila 82-ročná dôchodkyňa z bratislavského Ružinova, ktorú zaskočil revízor v električke. Nestačilo mu, keď sa preukázala občianskym preukazom s dátumom svojho narodenia, pýtal si od nej SeniorPas, ktorý však nemala.

„Vzhľadom na svoj vek mám MHD zadarmo  a viem, že potrebujem aj SeniorPas. Lenže platnosť toho môjho sa už  skončila a nový som si pre zdravotné problémy ešte nestihla vybaviť. Prečo sa však nestačí preukázať pri kontrole iba občianskym preukazom, kde mám uvedený dátum narodenia? Napokon, aj pri vybavovaní SeniorPasu v minulosti si odo mňa vypýtali iba občiansky preukaz... Akurát musím s mojimi boľavými nohami merať cestu do predajne dopravného podniku z jedného konca mesta na druhý,“ napísala nám čitateľka Viera.

S podobnou otázkou sa na nás v minulosti obracali aj ďalší seniori. Ako to teda je, prečo nestačí na bezplatnú MHD občiansky? Hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) Eva Vozárová ako prvé vysvetlila, že podľa zákona je dopravca povinný s cestujúcim uzatvoriť prepravnú zmluvu – a potvrdením o uzavretí tejto zmluvy je vydaný cestovný lístok alebo zaevidovanie v elektronickom systéme. „Preto musí mať každý cestujúci, teda aj osoba nad 70 rokov, vydaný cestovný lístok, v tomto prípade je tým lístkom SeniorPas. Je to podobné ako v železničnej doprave, kde musí mať každý cestujúci s nárokom na bezplatnú dopravu vydaný lístok pre danú cestu,“ uviedla hovorkyňa BID.

Ako ďalej spresnila, SeniorPas je vlastne druh predplatného cestovného lístka, akoby električenky, ktorý si môže vybaviť každý senior nad 70 rokov. Poskytuje sa vo forme 365-dňového predplatného cestovného lístka v hodnote 0 eur a zapisuje sa do čipu karty, alebo si ho môžete vybaviť v aplikácii IDS BK.  „Nie je to bežná zľava nárokovateľná podľa výšky veku cestujúceho, je to forma osobitného cestovného. Seniori po dovŕšení 62 rokov majú nárok na zľavnené cestovné, čo platí aj pre ľudí nad 70 rokov, ak nevyužívajú osobitné cestovné formou SeniorPasu,“ doplnila Vozárová.

(ac)

Páčil sa vám článok?