Lístky by sa mohli predávať aj u vodiča

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Určite sa to aj vám niekedy stalo. Prišli ste na zástavku MHD, chceli ste si kúpiť lístok, no automat nefungoval alebo na danej zastávke ani nebol. prišiel vám váš spoj a ani ste nechceli, stali ste sa čiernym pasažierom.

V tom najhoršom prípade ste stretli revízora a dostali pokutu. Samozrejme, že vás to rozčúlilo, veď koho by nie. Dopravný podnik si predsa môže sám za to, že mu lístkový automat nefunguje. Mne sa stalo niečo podobné a stále si myslím, že som bol neprávom odsúdený na zaplatenie pokuty, lebo mojím úmyslom bolo lístok si kúpiť aj označiť.

Až nedávno som sa dozvedel, že v mnohých západných, ale aj východných mestách to vyriešili jednoducho. Cestovný lístok si môžete kúpiť aj u vodiča. Napríklad funguje to v stotisícovom Prešove, ale aj miliónovej Prahe. Lístok u vodiča je o 25 % drahší ako v automate. Je to logické, aby ľudia využívali túto službu len vo výnimočných prípadoch.

Tým dopravné podniky týchto miest ochránili poctivých cestujúcich od platenia pokút, ktoré nedostávali vlastnou vinou. A v druhom rade, dopravný podnik si zvýšil príjmy z cestovného. Možno by stálo za úvahu, či by aj Dopravný podnik Bratislavy nemohol takúto službu zaviesť.

Juraj Tichý, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?