Vypíšu tender na sto nových autobusov

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava vypíše v roku 2005 medzinárodný tender na sto nových autobusov. Informoval o tom riaditeľ dopravného podniku Ján Zachar. V tom istom roku má byť vystavaná aj plynová plnička.

Ako ďalej uviedol, podnik by mal do konca volebného obdobia tiež zmodernizovať celkovo 307 autobusov za dne miliardy korún. Modernizácia autobusového parku však podľa Zachara bude závisieť od prostriedkov DPB. „V súčasnosti vlastní podnik celkovo 552 autobusov, z ktorých by už vyše 270 malo byť vyradených,“ dodal J. Zachar.

Podnik v súvislosti s modernizáciou odskúšal posledný mesiac na jedenástich linkách bratislavskej mestskej hromadnej dopravy 15 m dlhý autobus značky Mercedes-Benz O 530 L Citaro. Zapožičaný autobus najazdil v Bratislave celkovo 4 825 km, pričom podľa riaditeľa autobusovej divízie DPB Karola Kállaya autobus má oproti kĺbovým vozidlám podniku úsporu 3,7 litra na 100 km.

„Pre Dopravný podnik by to znamenalo ušetrených 4 500 korún za mesiac,“ skonštatoval. Ako dodal, autobus podstúpil v Bratislave ťažkú skúšku, keďže nikde v Európe nie sú tak vyťažené linky, pričom autobusy musia zvládať na niektorých úsekoch aj 12-percentné stúpanie.

DPB ďalej plánuje do roku 2005 vystavať plynovú plničku, ktorú bude plne financovať Slovenský plynárenský priemysel. „Spoločnosť v súčasnosti prevádzkuje 80 autobusov s pohonom na stlačený plyn, v tendri by sme sa však chceli obrátiť aj na výrobcov týchto autobusov,“ uviedol. Autobusy s pohonom na stlačený plyn sú síce v priemere o 15 až 20 percent drahšie, avšak oproti bežným autobusom predstavujú úsporu až šesť korún na jeden kilometer.

(sita, red)

Páčil sa vám článok?