Nové čipové karty prinesú držiteľom široké možnosti využitia nielen v MHD

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava pripravuje výmenu čipových kariet (električeniek), čo niektorých našich čitateľov popudilo. Jeden z nich nám poslal list, v ktorom tento krok označil za „podraz“ a vyzval nás, aby sme zistili podrobnosti.

Obchodný riaditeľ a podpredseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Jozef Šujan, na ktorého sme sa obrátili so žiadosťou o vysvetlenie, výmenu pripravovanú v priebehu tohto roka potvrdil. Odmietol však názor, že ide o „podraz“ a uviedol, že ide o nutnosť - kontaktné čipové karty používané od roku 1994 sú už morálne i fyzicky opotrebované.

Ide vlastne o predplatné cestovné lístky (mesačné, tromesačné a ročné), ktoré na rozdiel od jednorazových cestovných lístkov nemajú formu papierového kupónu, ale sú v elektronickej podobe uložené v čipe karty. Neslúžia iba ako cestovné lístky, ale aj ako preukaz na tarifné zľavy. Má to okrem iného tú výhodu, že ak cestujúci čipovú kartu stratí, dopravný podnik mu môže vydať duplikát bez požadovania opätovnej úhrady.

„V súčasnosti sú v prevádzke dva druhy čipových kariet,“ uviedol J. Šujan. Prvý typ - kontaktná čipová karta bola uvedená do praxe v roku 1994 s predpokladanou morálnou a technologickou životnosťou 5-6 rokov. Druhý, moderný typ - bezkontaktná čipová karta - je v používaní od septembra 2000. Kontaktné karty vzhľadom na svoj vek vykazujú vysoké opotrebovanie, čím vzniká nebezpečie rizika znehodnotenia údajov uložených v čipe a tiež zneužitia formou neautorizovaných vstupov a zápisov.“

Ďalej J. Šujan upozornil, že využitie bezkontaktných čipových kariet nájde v budúcnosti širšie uplatnenie v regióne nielen Bratislavského kraja. Od 1. februára 2001 je v Bratislave uplatnená prvá etapa integrovaného dopravného systému, pričom SAD Bratislava používa na tarifné odbavenie cestujúcich bezkontaktné čipové karty, ktoré na základe vzájomnej dohody s DPB sú použiteľné u oboch prepravcov. Platí to i opačne, že karty vydané DPB sú akceptované v SAD Bratislava. Bezkontaktné čipové karty budú perspektívne využité v rámci pripravovaného regionálneho integrovaného dopravného systému západného Slovenska. Budú mať využitie i v ďalších oblastiach (parkovanie, vernostné karty vo veľkých obchodných reťazcoch).

Tento systém umožňuje akceptovať aj takzvané študentské karty, ktoré pripravujú v roku 2003 vydať vysoké školy, a tým odbúrať papierové potvrdenia o návšteve školy pri preukazovaní nároku na tarifné zľavy. DPB v roku 2004 pripravuje pre svojich klientov možnosť platieb za predplatné cestovné lístky trvalým príkazom - bezhotovostným stykom. „To všetko si však vyžaduje používanie jednotného kompatibilného typu karty,“ zdôraznil J. Šujan. Zdôraznil, že vymieňať sa budú iba staré kontaktné čipové karty, pričom bezkontaktné čipové karty sa budú používať ďalej. DPB podľa neho nemá záujem profitovať na predaji čipových kariet a predáva ich za nákupnú cenu.

(lau)

Páčil sa vám článok?