O koľko drahšie budeme od mája cestovať MHD?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Navrhované zvýšenie sa najmenej premietne do cien ročných predplatných lístkov, najviac do cien 10-minútových jednorazových lístkov, ktoré boli najviac zneužívané.

Ako uviedol generálny riaditeľ DPB Ján Zachar, cenová politika dopravného podniku odráža snahu, aby bolo čo najmenej cestujúcich s jednorazovými lístkami a čo najviac cestujúcich s predplatnými lístkami - najlepšie ročnými. Za ročný lístok zaplatí cestujúci len 9,1-násobok ceny mesačného lístka. Jedna jazda s ročným lístkom v priemere vyjde na menej ako šesť korún.

Z uvedeného vychádza aj najnovší návrh na zvýšenie cestovného. Cestovný lístok na jednu cestu s platnosťou 10 minút by mal stáť 14 korún, lístok na jednu cestu s platnosťou 30 minút 16 korún a lístok na jednu cestu s platnosťou 60 minút 20 korún. Zľavnené lístky by mali byť vždy za polovicu uvedených súm. Pokiaľ ide o predplatné cestovné lístky, možno si zakúpiť štyri druhy - pre 1. pásmo, 2. pásmo, celosieťové a pre BID (bratislavská integrovaná doprava).

Pre nedostatok miesta uvedieme len ceny najpoužívanejších celosieťových predplatných cestovných lístkov. Obyčajný mesačný lístok by mal stáť 660 korún, žiacky, študentský a dôchodcovský zhodne 330 korún. Obyčajný trojmesačný lístok by mal stáť 1740 korún, žiacky, študentský a dôchodcovský 870 korún. Napokon obyčajný ročný lístok by mal stáť 6000 korún, dôchodcovský 3000.

(lau)

Páčil sa vám článok?